Skip to main content

Lubbers en de muzelmannenbom (010)

26 maart 2017

zondag 9 oktober-2005
Mitric vertelde veel over Fens, de toenmalige koning van de Haagse scene. Een deel daarvan had hij geput uit de verhalen van iemand die zakelijke contacten onderhield met “mooieTinus”: Frans de Wit, alias Pappa Blanca. Een koppelbaas die ook met Vrouwe Justitia had liggen rollebollen en daar niet ongeschonden vanaf was gekomen. Een van zijn cliënten zou Hollandia Kloos zijn geweest. Een bedrijf van de familie Lubbers dat werd bestierd door Ruud en Rob (1).
Nam niet weg dat Pappa niet alleen voor een tijdje op staatskosten mocht leven maar dat ie ook zo’n slordige tien miljoen piek moest ophoesten aan niet betaalde premies en belastinggelden. Juist. De Wit was Mitric’ tipgever in de uraniumzaak. En niet te vergeten in de achterliggende affaire: de geheime onderhandelingen tussen een afvaardiging van het Nederlandse bedrijfsleven en een niet zo vrolijke club uit het Midden-Oosten. En wat Mitric te weten kwam wist Tinus Fens al lang. Zoals eerder betoogd werd Fens ten tijde van het door premier Lubbers geïnitieerde onderzoek door IDB-agent Koos Mansveld en andere speurneuzen tweemaal voor zijn klus geschoten. Bij de laatste aanslag, op 17 december 1984, legde hij uiteindelijk het hete loodje (2).
Merkwaardigerwijs was er eerder dat jaar, op 28 augustus, nog een intimus van Mitric die op de hoogte was van de twee heikele affaires schielijk overleden. Dat was Kurt Görlitz, een vooraanstaand lid van een geheime organisatie onder leiding van Hans Teengs Gerritsen, de boezemvriend van prins Bernhard (3). Diezelfde week werd Mitric overgeplaatst naar Leeuwarden. Ondanks diens luidruchtige protesten. Mitric was bang dat ie daar vermoord zou worden in opdracht van een paar hoge mieters bij Justitie (4).
Om een beetje in de sfeer te blijven: op 20 november 1983 werd Cor Beets, eigenaar van een van de grootste helerscafé’s in Amsterdam, de Metro, in zijn woning boven de zaak vermoord. Twee Joegoslaven en een avontuurlijke inwoner uit het rustieke Noordhollandse dorp De Rijp werden aangehouden. Hoewel het moordwapen in de woning van een van de Joego’s in Purmerend werd teruggevonden kon het trio wegens gebrek aan bewijs al vrij spoedig weer frisse lucht opsnuiven. Volgens bromsnorren van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) die regelmatig het oor te luisteren legden aan Cor’s telefoonverbinding en bij diens zakenconnecties was die samen met Braspenninx (een levende legende in de smokkelaarswereld van die tijd) bezig met een “enorme deal”. Inzet was een partij uranium die was opgeslagen in de haven van Antwerpen (5). Een beetje bloederig verhaal. Tijd voor wat leukere dingen. Stay tuned.

(1) Ruud en Rob Lubbers zorgden voor de dagelijkse beslommeringen van de onderneming tot Ruud eind 1982 premier werd. Vanaf dat moment zwaaide Rob in zijn eentje de scepter. Zij het dat de net over de Belgische grens wonende broer Paul stilletjes ook aan wat touwtjes zou hebben getrokken.
(2) Zie aflevering 5 van deze serie op de Followup-site.
(3) Zie vooral aflevering 6 van de verhalenreeks “Schaduwcommando van de Prins” op de site van de Morgenster. Een reeks die ook een plek vond op de inmiddels helaas gesloten site "De Gezonde Roker" van Theo van Gogh.
(4) Zie aflevering 8 van deze serie op de Followup-site.
(5) Zie voor Mitric’ verwijzing naar het aandeel van een Belgische ex-minister en een stel zakenlieden in de uranium-affaire aflevering 9 van deze serie op de Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Lubbers en de muzelmannenbom