Skip to main content

Lubbers en de muzelmannenbom (005)

26 maart 2017

zondag 18 september-2005
Zoals eerder in deze serie vermeld had Slobodan Mitric zijn kennis over de partij uranium die ergens rondzwierf, alsmede de nucleaire deal tussen een afvaardiging van het Nederlandse bedrijfsleven en een gemêleerd gezelschap uit het Midden-Oosten opgedaan bij zijn rondgang door een reeks penitentiaire instellingen. Maar vooral in Esserheem waar ook Tinus Fens, de grootvorst van de toenmalige Haagse penose, verbleef na een veroordeling wegens een gevalletje drugssmokkel.

In het vroege voorjaar van 1984 kwam “mooie Tinus” op vrije voeten. Blijkbaar vond niet iedereen dat dolletjes want in mei van dat jaar werd hij in het Haagse café “Petit Paris” al voor zijn klus geschoten door een paar jonge huurmoordenaars. Tinus was een taaie rakker. Hij overleefde de aanslag. Maar op 17 december luidde voor hem toch de klok. Een Noordafrikaan schoot hem van dichtbij door het achterhoofd.

Volgens krantenberichten uit die tijd was de schutter ingehuurd door twee andere toppers uit het Haagse wereldje: pornobaas “Henkie” Bartels en gok-expert Henk Rijstenbil. Tijdens de verhoren en het daaropvolgende proces ontkenden zowel de schutter als Rijstenbil alle beschuldigingen aan hun adres. Zij hadden alletwee geen moer met de moord te maken. Maar Bartels zong als prijskanarie. Gevolg: Bartels en Rijstenbil gingen voor lange tijd achter het gaas. De Noordafrikaan mocht vertrekken bij gebrek aan bewijs.

Een paar maanden na het vonnis werd Bartels wegens zijn broze gezondheid naar huis gestuurd. Dat bleek in Thailand te staan waar de niet zo piep meer zijnde ex-koning van de Haagse Geleenstraat nog vijf jaar de tijd doodde met een veel jongere tropische verrassing voordat hij naar hoger sferen verhuisde.

Vraag blijft of de dood van Tinus Fens inderdaad simpelweg voortvloeide uit een machtsstrijd tussen hem en het duo Bartels/Rijstenbil of dat er sprake was van een heel wat ingewikkelder scenario. Een scenario waarin de nucleaire kwestie waarmee Mitric zat te jokeren ook een rol speelde. Misschien een verlaat kluifje voor de verdediger van Rijstenbil, Gerard Spong. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Lubbers en de muzelmannenbom