Skip to main content

Groetjes uit Tripoli (003)

28 februari 2017

dinsdag 24 april-2012
De smoes: er zitten heel wat Libiërs bij het personeel van Captain Caveman.
De vraag: Kunnen we het misschien op een accoordje gooien met Khadaffi?
De reden: Een deal in the desert.
Perfider kan haast niet. Maar we hebben het dan ook over het Engeland van Tony Blair. De socialist die bij god niet wist wat socialisme was. Een van de Lybiërs die zich bij Caveman had aangesloten was zoals gezegd Abdul Hakim Belhaj, een van de huidige baasjes in Tripoli. En hij kon na de onverwachte koerswijziging in Londen een derde voornaam nemen: Sjaak (1).
Maar hij was niet de enige Libiër die de mazzel had gezegd tegen Khadaffi en zijn heil had gezocht in buitenlandse sferen. Met name in Engeland woonden nogal wat gedroste landgenoten van Abdul Hakim Sjaak. En als ze er ook maar een beetje van verdacht werden dat zij tot Abdul's Lybian Islamic Fighting Group behoorden kregen ook zij ineens tegenwind. Veroorzaakt door Libische zandsmurfen die even met ze in conclaaf wilden gaan. Denk je van die klootzakken af te zijn, staan ze ineens voor je gaffel in Londen. In gezelschap van een collega van MI5, die je aanraadt om mee te werken, omdat anders je familieleden die zijn achtergebleven in de zandbak wel eens moeilijkheden kunnen krijgen.
Het hoorde allemaal niet, het mocht allemaal niet, maar het werkte wel. Niet in alle gevallen misschien, maar heel vaak keerden de betrokken zandsmurfen na een geslaagd dagje pressie terug naar het door de Britse regering ter beschikking gestelde dure safe house in Knightsbidge en belden nog eens op hun door de Britse regering ter beschikking gestelde veilige telefoon naar hun Britse gappies om ze te bedanken voor hun voortreffelijke assistentie. Nog effe shoppen. Harrod's was dichtbij. 'sAvonds een gezellig samenzijn. Voor vandaag welterusten en voor morgen gezond weer op. Je houdt het niet voor mogelijk.
En Tony maar roepen, dat hij zich niets van deze close harmony van de Britse en Libische smurfen kan herinneren. Nee, nee. Dit soort zaken kwamen niet aan de orde in Downingstreet. Come on, Tony. Don't take us in de maling. Stay tuned.

1. Zie vorige aflevering dd. 16 april 2012

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
groetjes uit Tripoli