Skip to main content
  • Archivaris
  • 277

Woonlasten en andere ellende...

In Kleintje 273 publiceerden we een brief die de Stichting Hertoghuizen, onder druk van een aantal huurdersters, gestuurd heeft aan de gemeenteraad van DenBosch. In eerste instantie was het nog zeer onzeker of deze brief überhaupt besproken zou worden binnen het gemeenteapparaat maar nadat een stel huurdersters allerlei politici had opgebeld en er ook nog een aanbevelingsbrief, geschreven door de Vereniging Papenhulst Blijft!, achteraan gestuurd was kwam er een antwoord van Burgemeester & Wethouders die in de commissievergadering Volkshuisvesting van 5 september besproken werd. Ieder commissielid had zich uitvoerig voorbereid en er ontstond een vreemde diskussie. B&W van DenBosch schrijven aan de Stichting Hertoghuizen dat ze beter de huren niet zo hoog kunnen maken in plaats van dat ze zich druk maken over de stijgende gemeenteheffingen. Hertoghuizen had namelijk aangedrongen op matiging van dit soort heffingen in verband met de enorme stijging van de woonlasten van haar huurdersters. De meeste gemeentelijke commissieleden waardeerden de zorg die sprak uit de brief van Hertoghuizen omtrent de stijgende woonlasten maar de meesten waren het met B&W van denBosch eens dat die gemeentelijke heffingen wel mee vielen. Nou had B&W weer eens een slimme truuk toegepast. In de brief sommen ze allerlei heffingen op, tellen die bijelkaar en delen dat weer op de gemiddelde huurhoogte. Zo kom je op een onwaarschijnlijk klein aandeel heffingen op de totale woonlasten. Het is dezelfde redenering als wanneer je tegen twee mensen zegt dat ze gemiddeld honderd gulden hebben gekregen terwijl de ene treurig om zich heen kijkt met niks in handen en de ander glunderend tweehonderd gulden in de zak stopt. Die 'gemiddelde' rekensom slaat dus werkelijk nergens op maar de gemeente DenBosch presteert het weer eens om volledig voorbij te gaan op de kritiek die er komt op haar woonlastenbeleid, erger nog, op het ontbreken van een woonlastenbeleid.

Hofstad
De brief van Hertoghuizen kreeg een vervolg tijdens de kommissievergadering financiën op maandag 12 september. Ook in die kommissie werd erover gesproken, met vrijwel hetzelfde verhaal als hierboven al vermeld. Wat aardiger was tijdens deze bijeenkomst was de inspreektijd die was aangevraagd door de bewonersters van de Hofstad en omgeving. Ook zij maken zich terecht druk over de steeds hoger wordende woonlasten en de rol die de gemeente Den Bosch daarin speelt met allerlei heffingen en belastingen. Zij benutten hun inspreektijd met het voorlezen van de volgende aanklacht:
Geachte wethouder Bierens en raadsleden,
Wij zijn hier met een aantal bewoners van de Hofstad aanwezig omdat wij willen protesteren tegen steeds nieuwe belastingverhogingen. Zoals u weet hebben de minima, de bejaarden, banenpoolers, gehandicapten en de werkende mens het hard te halen in de gemeente Den Bosch. Wij vinden dat er te veel vergaderd wordt en niet naar de mensen in de gemeente geluisterd wordt, die nauwelijks brood op de plank hebben.
De woonlasten worden steeds hoger. In Den Bosch stijgen de woonlasten met ruim 30% in vergelijking met vorig jaar. Huursubsidie staat op de tocht, belastingen worden verhoogd. Het waterschap De Dommel heeft ons beloofd dat er geen tariefsverhogingen zouden plaatsvinden. Maar een week later lag er een brief in de bus, waarin werd aangekondigd dat we vanaf 1996 verhogingen van 4% kunnen verwachten. En dat in de tijd van de nullijn. In een gesprek met wethouder Bierens in mei van dit jaar heeft hij beaamd dat de mensen gespaard zouden worden.
De rioolbelasting is in Den Bosch ingevoerd. Iets waar we voorheen nooit mee te maken hebben gehad. Weer een verhoging dus. Nu krijgen we weer met een nieuwe belasting te maken. Tussen de 40 en 100 gulden wordt er al vastgesteld. Die moeten we gaan betalen aan de waterschapsbelasting. En wij snappen niet dat de gemeente Den Bosch hier gelijk mee akkoord is gegaan. Maar aan de andere kant begrijpen we de gemeente wel, want dit levert de gemeente ruim 600.000 gulden op. Dit bedrag zou ten goede moeten komen aan de bossche bevolking. Wij zijn echter van mening dat je beter dat geld in de zak van de burgers kunt laten zitten. Die hebben het al hard genoeg te halen aan het eind van de maand. We vinden dat de gemeente een halt toe moet roepen aan deze extra woonlasten. Er moet een eind aan komen. De grens is voor veel mensen bereikt. In ieder geval voor de mensen met de laagste inkomens. We willen dat deze belasting niet doorgaat. De gemeente heeft best een potje om de mensen te ontzien. We willen dat die pot wordt aangewend om de mensen met de laagste inkomens deze belasting niet hoeven te betalen. We hopen dat de kommissie zal meewerken aan dit voorstel.
Met vriendelijke groet, De bewoners van de Hofstad en omgeving.

Woonlastenkomitee
Regelmatig hebben we in het Kleintje geschreven over het Woonlastenkomitee Den Bosch in oprichting. Helaas gaat het allemaal niet zo snel als de initiatiefnemersters zouden wensen, maar door akties als die van de mensen uit de Hofstad wordt het wel tijd dat er op stedelijk nivo iets gaat gebeuren. De gemeente Den Bosch voert allerlei heffingen en belastingen in die een regelrechte aanslag op de portemonnee betekenen en begin volgend jaar wordt er alweer gesproken over de volgende huurverhoging. Reden genoeg voor een effektief woonlastenkomitee, zou je dus zeggen. Een klein groepje mensen is nu bezig met de voorbereiding van een avond (waarschijnlijk eind oktober), waarvoor alle bewonerskomités, wijk- en buurtkomités in Den Bosch worden uitgenodigd om te zien of er door een bundeling van krachten een slagvaardig woonlastenkomitee in deze stad is op te zetten. Hopelijk in het volgende Kleintje hier meer over!

In het vorige Kleintje hadden we op de voorpagina dat verhaal over de schandelijke huurstijgingen van de afgelopen jaren en de rol die onderandere de Woonbond hierin speelt. Dit stuk hadden we overgenomen uit Promotor, een blad waar we wel vaker artikelen uit overnemen omdat we dat een goed blad vinden. Promotor kun je bereiken door een briefje te schrijven naar Heistraat 21, 5701 HG, Helmond 04920.46792.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 277, 23 september 1994