Skip to main content
  • Archivaris
  • 290

1000 bommen en granaten!

Afgelopen maand heeft de Franse regering twee kernproeven gehouden in de Stille Oceaan, op de atollen Mururoa en Fangataufa. Het gaat hierbij om de beproeving van een aantal nieuwe kernwapens, die ingezet kunnen worden in 'kleine' conflicten in de Derde Wereld (bijvoorbeeld Iran en Algerije). Deze proeven hebben een storm van protest uitgelokt, voorop gegaan door Greenpeace. De Fransen hebben hierop gereageerd door schepen van deze milieu organisatie in beslag te nemen, en pas vrij te geven als de proeven afgelopen zijn. Dat zal pas in mei van het komend jaar zijn.
Ook regeringsfunctionarissen van diverse landen hebben verontwaardigd gereageerd op de kernproeven. Maar zoals dat zo vaak gaat, verstommen de protesten zodra er ekonomische belangen mee gaan spelen. We kunnen toch de verdagen van Maastricht over de eenwording van Europa niet zomaar terzijde schuiven? Een boykotaktie tegen Frankrijk zullen we dan ook niet hoeven te verwachten. Het blijft bij wat pruttelende protestjes tijdens een Eurotop. Frankrijk speelt de bal terug door te wijzen op het nederlandse drugsbeleid, waardoor de arme Franse burgers massaal aan de wiet zouden gaan. Dat hun eigen burgers in de Stille Oceaan intussen omkomen door radioaktviteit en andere milieurampen, vergeten ze voor het gemak maar even. En de Fransen zelf? Zijn die al zo stoned door al die nederwiet dat ze niet eens meer in de gaten hebben waar hun regering mee bezig is? Veel protest komt daar niet van de grond.
Intussen speelt de Franse regering mooi weer, door als een heilig boontje te verklaren als eerste een verdrag tegen kernproeven te zullen ondertekenen, zodra ze hun proeven hebben afgerond. Hoezo arrogant? Eerst nieuwe wapens ontwikkelen en dan de rest van de wereld verbieden hetzelfde te doen. Hoe haalt een zich beschaafd noemend staatshoofd het in zijn hoofd om in deze tijd van massavernietiging van het milieu zich met zoiets bezig te houden als nucleaire testen? Hoe haalt deze Chirac het in z'n arrogante kop om kernbommen te ontwikkelen, terwijl iedereen toch zo langzamerhand wel weet, dat wapenhandel en ontwikkeling van wapens een zwerende etter is in een maatschappij die toch al zoveel moeite heeft een samenleving te worden? Deze man is niet meer van deze tijd. Laat ie alsjeblieft solliciteren naar een betrekking in Eurodisney. Er is vast nog wel plaats voor een boze tovenaar.

Intussen is Omslag uit Sint Michielsgestel begonnen aan de voorbereiding van een kaartenaktie. Hierbij is het de bedoeling om minister van Mierlo een kaart te sturen met de tekst: "U bent teleurgesteld over de hervatting van de Franse kernproeven. Ik ben echter verbijsterd over de slappe houding van de Nederlandse regering. De meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen de kernproeven. Het is uw democratische plicht hier iets mee te doen. Daarom vraag ik u de Franse ambassadeur uit te wijzen, net zolang tot de Franse regering gehoor geeft aan de oproep, de kernproeven onmiddellijk te staken". Het is de bedoeling om deze kaartenaktie eind oktober te starten. Als je mee wilt helpen met verspreiden, neem dan kontakt op met Omslag: Postbus 163 5270 AD Sint-Michielsgestel Telefoon: 073-5941622 of 030-2730100. Om de kaartenaktie te kunnen bekostigen is geld nodig: Je kunt een donatie doen op giro 753665 tnv Omslag, st Michielsgestel.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 290, 13 oktober 1995