Skip to main content
  • Archivaris
  • 327

Poldermodel cliëntenraad

Ik heb zo mijn vooringenomen bedenkingen met betrekking tot de al weer een hele tijd functionerende 'Cliëntenraad' van de Gemeentelijke Sociale Dienst DenBosch. Het is allemaal echter nog veel erger dan wat ik tussen mijn oren had. Zomaar een bijeenkomst van die Cliëntenraad op 10 november jongstleden in een zaaltje van het Casino aan de Parade.

door gertjan

Hoe het allemaal precies in elkaar steekt, wat vertegenwoordiging en zo betreft, ik weet het niet; maar dan zitten daar een stel mensen van de Gemeentelijke Sociale Dienst samen met vertegenwoordigersters van diverse Bossche organisaties. Wie zitten daar dan namens de Bossche uitkeringsgerechtigden?
Om te beginnen trof ik daar, tot mijn grote verbazing, een vertegenwoordiger aan van de Stichting Dak- en Thuislozen. Terwijl het toch echt zo is dat dit kluppie helemaal niemand (meer) vertegenwoordigt en een enorme ruzie heeft met mensen van Het Inloopschip en de Zelfk(r)ant. Ik snap dan ook helemaal niets van dat berichtje in het vorige nummer van 't Kleintje over de oprichting van het OZU, het Overlegorgaan van Zelforganisaties voor Uitkeringsgerechtigden, waar notabene diezelfde vertegenwoordiger van de Stichting Dak- en Thuislozen in zit! In de Cliëntenraad zit ook een vertegenwoordiging van het Steunpunt Kansarmen en Minima (trouwens volgens dat persberichtje in het vorige Kleintje zitten die ook in de OZU; terwijl ik van sommige mensen hoor dat ze daar niks mee te maken -willen- hebben). Voorts zijn de 'Verenigde MiniMa' vertegenwoordigd in de Cliëntenraad, maar van die Verenigde MiniMa heb ik al jaren niks meer vernomen; net zoals overigens van (de Bossche afdeling van) Vrouwen en de Bijstand. Het zal allemaal wel weer met vacatiegelden en betaalde baantjes van doen hebben.
Maar terug naar die bijeenkomst van de Cliëntenraad. Er wordt wat heen en weer gesteggeld over wie er nu wel of niet was de vorige keer (dat zal wel te maken hebben met de aanwezigheidsvergoeding vermoed ik) en de interim-directeur van de Sociale Dienst (tijdelijk opvolger van Lucy Zweers) houdt een inleidend praatje. Wat me als publiek opviel is dat de leden van de Cliëntenraad slechts reageren op de ontwikkelingen binnen de Sociale Dienst. Dat bijvoorbeeld de Dienst binnenkort gigantisch zal veranderen vanwege de privatisering van de arbeidsvoorziening is nauwelijks een item. Daar moeten de leden van de Cliëntenraad straks dus weer achteraan huppelen. Net zoals er nu pas wat vragen gesteld kunnen worden over de WIK-regeling voor kunstenaars die per 1 januari aanstaande wordt ingevoerd. Niemand weet nog hoe de boel er uit gaat zien en wie er allemaal voor in aanmerking komt maar het is alweer door de Cliëntenraad heen. Over de praktijk van de 'koppelingswet' in DenBosch wordt wat heen en weer geouwehoerd, niemand schijnt zicht te hebben op hoeveel mensen hier nu mee van doen hebben. Het schiet allemaal niet op. Er is geen enkele duidelijkheid, de Sociale Dienst mag haar woordje doen, de Cliëntenraad mag haar commentaar leveren en dat is dat. Vreselijk! Een weggegooide avond. Op dinsdagavond 1 december, 20.00 uur is de volgende bijeenkomst van de Cliëntenraad en dat wordt helemaal lachen want dan hebben ze een week de tijd om te reageren op een dik evaluatierapport over het functioneren van de Sociale Dienst en Arbeidsbureau (het beleidsplan Werk en Inkomen), en wellicht dat er ook nog het een en ander te zeggen valt over de dreigende privatisering van "de Groenmakers", nu nog onderdeel van de Weenergroep.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 327, 27 november 1998