Skip to main content
  • Archivaris
  • 272

MULTI-CULTURELE AKTIVITEITEN...

Multi-culturele aktiviteiten te over deze maand. Het 'festival cultureel gekleurd' is al weer volop bezig als je dit kleintje op je deurmat vindt. Misschien kun je de staart nog meepikken. Het festival vindt ieder jaar plaats, verspreid over allerlei culturele accomodaties. Dit jaar ligt de nadruk op Arabische cultuur.
Op maandag 18 april kun je bij filmtheater Jeroen de film 'Bashu' zien. De dag erna wordt de film 'Bezness' getoond. Het zijn Tunesische films die ingaan op diverse dagelijkse zaken in de Arabische wereld. Op woensdag 19 april, tenslotte, de film 'Colier perdu de la colombe' over de Andalusische cultuur van eeuwen terug.
Op 5 mei natuurlijk weer het Noord Zuid Bevrijdingsfestival. Met naast informatie, eten en kinderprogramma's, vooral veel muziek. Verwacht wordt indianenmuziek uit Midden-Amerika, popmuziek uit Oezbekistan, raï-muziek uit Marokko en natuurlijk weer reggae-muziek. Verder o.a. bands uit Suriname, Zaïre, Zimbabwe en Indonesië. Het festival is op de Parade (autovrij dit keer). 's middags en 's avonds.
Als je de moeite neemt op 12 juni naar Tilburg te gaan kun je o.a. van Youssou N'Dour genieten, een van Afrika's bekendste musici alhier. (uit Senegal). Ook op dit 'Festival Mundial' in het Leypark een informatiemarkt, eten en muziek uit o.a. Pakistan, Rwanda, Frankrijk, Zweden, Georgië, India, Marokko, zigeunermuziek en Mongoolse muziek. Ook Busi Mhlongo komt (Zuid Afrika). Het festival is gratis toegankelijk.

Ben je geïnteresseerd in feestdagen van medelanders dan roepen we in herinnering de onafhankelijkheidsdag Cambodja op 17 april. Op 20 april is het Ramnavmi. Hindoes vieren dan de geboorte van Ram, de zoveelste rencarnatie van Vishnu. De 23ste is de 'dag van het kind' in Turkije. Op deze dag wordt de eerste dag van de zitting van het parlement van de republiek herdacht (benieuwd naar het opkomstpercentage, red.). Een dag later herdenken de Armeniërs de volkerenmoord op het Armeense volk. De 25ste is natuurlijk de herdenking van de revolutie in Portugal (tegen het fascistische regime van Salazár) en ook de herdenking van de Proclamatie van de RMS waarbij de Molukken zich losvochten van Indonesië. Overigens vieren de Italianen nu bevrijdingsdag van de Tweede Wereldoorlog en het fascisme van Mussolini. Op 15 mei vieren de Molukkers de zgn 'Pattimura-dag' ter herdenking van een belangrijk leider in de opstand tegen het Nederlandse gezag. Rond de 20ste mei, tenslotte, is het offerfeest voor de Moslims er weer.
En als je een agenda hebt die zover reikt zijn de volgende data ook nog wel interessant: Op 4 juni komt Busi Mhlongo in de Willem II concertzaal. Busi komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika. Op 25 juni staat in dezelfde zaal het 'Shake Hands Festival' weer op de planning. Welke, is natuurlijk nog niet bekend, maar ongetwijfeld ook hier weer allerlei multi-cultureel gezang en gedans.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 272, 15 april 1994