Skip to main content

dinsdag 24 februari-2009
Eerst had je Bernie Madoff. Die bleek een pyramide van naar schatting 50 miljard dollar bij elkaar te hebben geharkt. In afwachting van een proces of een onverhoedse verhuizing naar Israel verblijft Bernie tijdelijk in een van zijn wufte optrekjes en is het rond zijn persoontje opvallend stil geworden. Dat laatste kan niet gezegd worden van bankbons en cricketsponsor Sir Allen Stanford. Hoewel het volgens insiders na wat natte middelvingerwerk in zijn geval maar gaat om een armzalige acht tot negen miljard. Maar omdat zijn spaarvarkens zich niet alleen in de beschaafde westerse wereld bleken te bevinden maar ook in exotisch Latijns-Amerika kreeg hij in tegenstelling tot Bernie meteen wel een hele roedel hijgende muskieten achter zijn gecoiffeerde reet aan. En niet ten onrechte. Speurneuzen van de FBI vermoeden namelijk dat Sir Allen's bancaire optrekjes niet alleen de rol van spaarvarken vervulden maar ook van wasserette voor de opbrengsten uit de avontuurlijke handel in verwarrende middelen van het uiterst ruige Mexicaanse Gulf kartel. En dat vermoeden destilleerden ze ondermeer uit de vondst van een collectie cheques in een van de private jets van vriend Stanford.
Over avontuurlijke handel gesproken. In Engeland loopt ook een onderzoek naar kwalijke praktijken in de door Sir Allen zwaar gesponsorde internationale cricketwereld. Gaat om voorgekookte wedstrijden waarop sappige weddenschappen waren afgesloten. Inclusief de bijbehorende bedreigingen, ontvoeringen en mogelijk zelfs ruimingen. Daarnaast is er sprake van het smokkelen van "illegale substanties" in de keurige sporttassen en de exclusieve uitrustingsstukken van de als elitair gebrandmerkte cricketboys.
Een rechtstreeks verband tussen de twee interessesferen van Sir Allen is nog niet gelegd, maar wat niet is kan nog in de rioolpijp zitten. Een van zijn eigen cricketvelden ligt op Antigua. Daar is ook zijn financiele hoofdkwartier gevestigd. En dat staat onder leiding van twee Hollanders, Frans Vingerhoedt en Harry van Bergen (1). Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Stay tuned.

(1) Bron: Z24

  • Datum: .

woensdag 25 februari-2009
Wordt nog heel lullig voor Obomba cs.. Dat geintje rond Sir Allen Stanford. Blijkt een hedge fonds van Hunter Biden, een zoon van de vice-prez, namelijk verbonden te zijn met een van de vele Stanford-vehikels. Zeker een boy die graag bloemen plukt aan de rand van de afgrond, die Hunter. Hij kwam namelijk ook al eens voorbij in onze serie "Doggies" als lobbyist van gok- en sexmadam Ruth Parasol, die haar vliegtuigje had uitgeleend voor het overbrengen van 8 ton irreguliere Venezolaanse dollars naar Argentinie (1). Verder is inmiddels gebleken dat eind jaren negentig de ongekroonde koning van Antigua ook al eens in verband werd gebracht met het soppen van snuifpoen. Ging om een miezerige drie meloen dollar van Amado Carrillo Fuentes, het baasje van het Mexicaanse Juarez kartel. Maar toch. Veel werd er overigens niet mee gedaan. Niet om achterover te zeilen, want Sir Allen wordt er ook van verdacht dingetjes te hebben gedaan voor de ook al in verwarrende middelen dealende CIA. Dat kwam bovendrijven toen eind oktober vorig jaar Venezolaanse speurneuzen binnenvielen bij het filiaal van Stanford International Banks in Caracas. De neuzen waren erachter gekomen dat de directeur veiligheid van dat filiaal een oud-werknemer van de Company was. En eens werknemer van de club in Langley, altijd werknemer. Wat Chavez' hounddogs bij die raid hebben aangetroffen is niet naar buiten getild. Maar sindsdien is het zwaar weer rond Antigua. Ook voor Frans en Harry. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 9 dd. 10 december 2008

  • Datum: .

maandag 2 maart-2009
Oeps. Volgens Stephen Korotash, een hotemetoot van de SEC (1) in Texas, was zijn federale vehikel al in oktober 2006 een onderzoek gestart naar de dirty deals van Sir Allen Stanford. Maar Stephen's speurneuzen werden teruggefloten door een andere dienst, die blijkbaar wat more in the milk had te brokkelen. Stephen wilde de concurrentie niet met name noemen, maar zelfs Bep en Toos zouden geen moeite hebben om die drie letters te vinden. Stephen had na dat fluitje opvallend snel zijn onderzoek in de bezemkast gemieterd. Maar hij wist dan ook nog haarfijn hoe de hazen liepen sinds zijn vergeefse pogingen om als OvJ een Iran-Contra figuur uit de wind te houden, nadat die in totaal 100 kilo Semtex had meegestuurd op twee binnenlandse burgervluchten naar Las Vegas (2). Over een gok gesproken. In een eerdere aflevering maakten wij trouwens al melding van een mogelijke connectie tussen Sir Allen, de CIA en luitjes uit de wereld van de avontuurlijke handelswaar.
Nu de minder frisse contouren van Stanford's netwerk langzaam duidelijker worden is het op zijn zachtst gezegd opvallend, dat zijn multi-dollar bedoening begin vorige maand nog optrad als sponsor van de Herzliya Conference. Een jaarlijks terugkerend evenement in Israel, waarbij zowel Israelische toppers als bollebozen van buitenaf een paar dagen driftig delibereren over de nationale veiligheid van de westerse voorpost en de manier waarop die verdedigd moet worden. En wat die bollebozen betreft moet je denken aan figuren als de Amerikaanse diplomaat en ex-VN clown John Bolton ("diplomatie is geen doel op zich als het de belangen van de VS niet dient"), James Woolsey (ex-baasje van de CIA), José Maria Aznar (de door het ETA-syndroom gevelde Spaanse ex-premier) en Jamie Patrick Shea (de rechterhand van Jaap de Hoep Scheffer). Kijk, en dan ga je een beetje begrijpen waarom de CIA de SEC terugfloot bij het onderzoek naar Sir Allen. Goed, een jaar later raakte het spel toch op de bietenwagen. Maar het is de vraag of onze cricket-mecenas volledig wordt afgebrand. En mocht de zaak onverhoopt toch uit de klauwen lopen, dan kan Sir Allen altijd nog per ongeluk bij de Canarische Eilanden van zijn boot vallen. By the way, stay tuned.

(1) Security and Exchange Commission. De grote broer van onze AFM.
(2) Ging om de voor de CIA in touw zijnde Scott Weekly. Vgl. het boek "Dark Alliance" van de in 2004 gezelfmoorde journalist Gary Webb

  • Datum: .

donderdag 23 april-2009
Nog een paar nachtjes slapen en dan wordt Sir Allen Stanford in staat van beschuldiging gesteld. Voor het in elkaar hangen van een Ponzi-scheme en het wegmoffelen van pakembeet 8 miljard dollar. En mogelijk ook nog voor het witwassen van ondeugende pegels uit Rusland en Mexico. Volgens Sir Allen is het allemaal gelul in de ruimte. En mocht er al wat poen weg zijn, dan moeten de stropdassen en mantelpakken van de SEC en de FBI bij James Davis wezen. Het dagelijkse baasje van zijn imperium. Een nummertje waterboarden of zo en James wil wel zingen.
Dat laatste brengt ons zonder enige brokken bij de CIA. Even een zeer recent tikkietakkie daarover tussen Scott Cohn (een collega van ons bij het Amerikaanse teevee-vehikel CBNC) en de geschraapte peentjes zwetende bankier, die door zijn omgang met hoge mieters in bijvoorbeeld Latijns-Amerika, Europa en Afrika volgens Scottie toch donders interessant moest zijn voor de luitjes in Langley.

"Scott: Iemand in uw positie zou heel nuttig kunnen zijn voor de Amerikaanse autoriteiten om uit te vinden wat er speelt in landen als Venezuela. Kan u mij zeggen of u in die context een of andere rol heeft gespeeld? Heeft u de Amerikaanse autoriteiten geassisteerd?
Allen: Heeft u het over de CIA?
Scotte: U mag het zeggen.
Allen: Daar ga ik niet over praten.
Scott: Waarom niet?
Allen: Ik ga daar gewoon niet over praten.
Scott: Is mijn premisse juist dat iemand in uw positie nuttig zou kunnen zijn voor mensen die willen weten wat er hier en daar speelt?
Allen: Uhhh... Ik heb daar niks zinnigs aan toe te voegen.
"

Intrigerend. Waarom zegt Sir Allen niet gewoon dat ie geen moer met de CIA te maken heeft gehad? Maar dat zegt ie niet. Dus weten we nog niks, maar de suggestie is duidelijk. Jammer is wel dat meneer Cohn niet vraagt naar andere contacten van dat allooi. Want als je interessant bent voor de CIA, dan ben je dat ook voor concurrerende buitenlandse firma's.
Zo hebben wij in aflevering drie van deze saga al eens gewezen op Allen's sponsoring van de Herzliya Conference. Een jaarlijkse Israelische topconferentie waar ook met zorg gekozen gojs uit bevriende landen hun zegje mogen doen over de ontwikkelingen in de wereld cq. het Midden-Oosten. En nou kan sir Allen op zijn keurig gecoiffeerde hoofd gaan staan, maar als ie die Conference sponsort heeft ie op zeker ook luitjes van de Mossad in zijn klapper staan. Mocht het dus tot een strafproces komen, dan lopen zowel de betrokken beffen als sir Allen op eieren. Respectievelijk uit de supermarkt aan de George Washington Memorial Parkway in Langley en die aan de Koning Saul Boulevard in Tel Aviv. Wordt nog heul spannend. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 28 september-2009
Wat denk je? Is die Sir Allen Stanford aan het matten geweest in een petoet bij Houston. En daarna een ziekenhuis ingezeild om te herstellen. Wat de aanleiding was tot die matpartij bleef onaangeroerd. Werd de Ponzi-artiest betrapt op voordringen bij het uitdelen van de appelmoes? Probeerde hij een potje cricket te organiseren op het basketveldje? Of ging het erom hem in het ziekenhuis te krijgen voor een paar indringende gesprekken met luitjes van de CIA en de Mossad over hun gezamenlijke activiteiten in landen als Venezuela en Lybie?
Ja, ook Lybie. Op 25 januari van dit jaar vloog meneer nog in zijn private jet naar Tripoli. Om met de directeur van Khadaffi's beleggingsbureau te ouwenelen over een uitbreiding van de investeringen via de voorhanden zijnde vehikels van Stanford. Tot die datum het schamele bedragje van 500 meloen dollar.
Of die uitbreiding er inderdaad is gekomen is nog in een zandstorm gehuld. Kort daarna ging Sir Allen de bietenberg op. Wat er met die 500 meloen Lybische meloenen is gebeurd? Allah mag het weten.

  • Datum: .

donderdag 5 augustus-2010
Het duurt nog wel effies voordat de zaak van Sir Allen Stanford voor de kadi komt. De bankier die voor het luik ging wegens het bijmekaar batten van miljarden via de Ponzi-methode. Op Antigua. Verder verzorgde Sir Allen daar nog de witte was voor een stel Russische en Mexicaanse onverlaten uit de wereld van verwarrende middelen en was ie actief als snitch voor geheimedienstsmurfen van verschillende komaf.
Onderknuppels van de SEC en de FBI hadden hem al lang in het snotje, maar stuitten hogerop op 10 ton onwil om Stanford uit te bowlen. Hoe lang? Langer dan we tot nu toe dachten. Kort nadat vriend Allen in 1986 de deuren van de Garden International Bank op Montserrat opendeed kregen Scotland Yard en de FBI namelijk al in de kieren, dat het vehikel als was- en strijkinrichting fungeerde voor de Colombiaanse pretkartels van Pablo Escobar en de gebroeders Orejuela. Het belabberde was dat deze kartels een aangename relatie onderhielden met de CIA binnen het complex van het Iran Contra-avontuur en dat dat officieel was afgedekt door de regering Reagan/ Bush. Dus geen mirakel dat het veelbelovende Brits-Amerikaanse onderzoekskarretje met een zucht in de poep belandde.
Niettemin sloot Stanford zijn deuren en verhuisde naar Antigua. In naar schatting een mum of vijf was hij weer bezig met hetzelfde. Opnieuw beschermd door hogere Amerikaanse machten. Toen het uiteindelijk toch mis ging belandde sir Allen in een kruipruimte. En dan mag ie nog van mazzel spreken, want voor hetzelfde geld was ie gevonden met een paar extra gaten of was ie van zijn jacht gevallen bij de Canarische eilanden. Zijn proces wordt begin 2011 op de rol verwacht. Blijft toch spannend. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 3 januari-2011
Effe wachten. Effe wachten nog. Nog effe wachten. Pizza. Naar verwachting wordt Sir Allen Stanford eind deze maand voor de kadi getrokken. Wegens het vertonen van Ponzi-kunstjes. Daarmee heeft ie via zijn financiële vehikels op Antigua, Monserrat, Isle of Man etcetera een slordige 7 miljard dollar weten te verdonkerezonnen en manen, waarvan verrekte weinig is teruggevonden. Voor een dergelijk vergrijp krijg je in de States meestal een flinke schop voor je ballen. Komt nog bij dat Sir Allen ook nog verdacht wordt van het door de wringer halen van meloenen aan irregulier verworven poen. En ook daarvoor krijgen je ballen naar goed gebruik een krachtige behandeling.
Nou zal het ons toch wel benieuwen wie als getuigen worden opgeroepen cq. komen opdraven. Want Sir Allen telde onder zijn cliëntèle naast nette investeerders ook Armanischuimers, handelaren in verwarrende middelen, plukkers van hachelijke bloemetjes en lieden uit de schimmige wereld van speursmurfen en hun facilitaire aanhang. Denk je wat dat laatste betreft misschien meteen aan de CIA en de DEA (1) en dan zit je er niet ver naast, maar we hebben al eens gewezen op een merkwaardige Israëlische link. Begin 2009 trad de veronderstelde Mossad-sayan namelijk op als sponsor van de jaarlijkse Herzliya Conference. Een gezellig samenzijn van Israëlische topjongens en invloedrijke buitenlandse goyims. En dat word je niet zomaar.
Maar er is nog een link tussen de Britse Ponzi-artiest en het Israëlische schimmenrijk. Zo zou hij via een rekening van de HSBC op het eiland Man 3,2 meloen hebben suf gesopt voor Asot Michael, chef staf van de vroegere premier van Antigua, Lester Bird. Tussenfiguur in deze was- en strijkoperatie was Baruch aka Bruce Rappaport. Een belangrijke Israëlische klaverjasser in het internationale wereldje van duistere financiële transacties via zijn met de Bank of New York verbonden Inter Maritime Bank (2). Bruce verdiende vooral zijn sporen bij de wapens-voor-drugs affaire die de geschiedenis is ingegaan als Iran-Contra, het leeghalen van Rusland met hulp van zielepoot Khodorkovsky, financieel geknoei met de Suharto-kliek en het beheren van een wasserette ten behoeve van toppers uit Colombiaanse witindustrie op... Antigua. Bruce werd begin vorig jaar van ons weggenomen en zal dus menselijkerwijs niet kunnen getuigen ten faveure van Sir Allen. Maar of andere, nog levende lieden uit zijn habitat zich geroepen zullen voelen om dat wel te doen, is uiterst twijfelachtig. De omerta blijft niet beperkt tot de bekende vereniging van Italiaanse avonturiers. Het Stanford-proces zal dus niet zo spannend worden al we allemaal hoopten, maar toch altijd nog leuk genoeg om het op de voet te blijven volgen. Dus stay tuned.

1. Thomas Raffanello, voormalig baasje van het DEA-filiaal in Miami, heeft dwars tegen de orders in een hele zooi documenten met betrekking tot zijn jarenlage informant door de shredder gehaald.
2. Sla rechtsaf naar onze zoekmachine, introduceer daar de naam "Rappaport" en het is genieten geblazen.

  • Datum: .

maandag 10 januari-2011
Zaten we met zijn allen in de starthouding om een potje stil te genieten van het proces tegen Sir Allen Stanton wegens 21 overtredingen, wordt de zaak voor onbepaalde tijd opgeschort. De Ponzi-artiest is plotseling mesjogge verklaard. Zit zo. Toen hij nog maar net in een oranje overall was gehesen in afwachting van zijn eerste steroptreden werd ie in de petoet door onbekenden in elkaar gerost. Maar dat weet u (1). Lullig nou, want naast wat bulten en schrammen hield ie aan die klappen een angstcomplex over. Op naar de chirurgijn. Die schreef hem twee soorten pillen voor: Clonazepam en mirtazapine. Van het eerste moet je niet meer dan 1 milligram per dag langs je adamsappel jagen en niet langer dan twee weken anders kunnen ze je gevoeglijk overbrengen naar het nest van een koekoek. Stanford zou al dan niet valselijk voorgelicht 3 milligram geslikt hebben en heel wat langer dan twee weken. Kwam bij dat ie ook steviger van de mirtazapine zou hebben gesnoept dan goed voor hem was. Een van de dingen die dat spul doet is het effect van Clonazepam versterken. Foutje van de bewaking, maar dat zijn ook geen specialisten. Resultaat is wel, dat Sir Allen zo gek is als een V & D-deur en in deze conditie niet voor de kadi kan verschijnen.
Achter de schermen neemt iedereen opgelucht een lijntje, want stel je voor dat de patient had gezongen! Hij werd namelijk niet alleen verdacht van de bouw van een kaartenhuis, het wassen en strijken van miljarden valuta en het millimeteren van blauwe brieven ten behoeve van eenvoudige kooplieden (2), maar ook van noeste arbeid ten behoeve van handelaren in verwarrende middelen en geheime smurfenorganisaties als de CIA, de Mossad en andere buitenwijken. En die houden niet van zingen.
Het is wat hè? Zo zit je in de Ponzi en zo in de Penarie. Waar dit op eindigt? Wat denkt u? Stay tuned.

(1) Zie aflevering 5 dd. 28 september 2009.
(2) Een van deze kooplieden was hedgefund-beheerder Hunter Biden, de zoon van de huidige Amerikaanse vice-president.

  • Datum: .

donderdag 29 maart-2012
Eerder deze maand werd Ponzi-artiest sir Allen Stanford door een jury schuldig bevonden aan een heel lijstje ellende. Op 14 juni doet de kadi uitspraak, maar voor zover wij dat van achter de duinen kunnen beoordelen kan Allen in ieder geval stukjes zeep inslaan voor een langdurig verblijf in een kruipruimte.
Zeker is al wel, dat ie 330 meloen moet terugbetalen aan belazerde cliëntèle. Vraag je je toch af op welke tenen Allen heeft gestaan, want hij was niet voor de minsten in het veld. En als je het vergelijkt met de behandeling die zijn chef beveiliging ten deel viel snap je er helemaal geen hout meer van.
Die chef was Thomas Raffanello. Voor zijn baantje bij Allen's bank was Thomas opperhoofd van de Drugs Enforcement Administration in Miami en in die hoedanigheid leider van het onderzoek naar de schalkse activiteiten van de Panamese ex-dictator Noriega en het Colombiaanse Medellin-kartel.
Thomas was net als zijn baasje Allen keurig door een koppeltje smurfen achter het gaas gezet. Onder andere omdat hij een zootje bewijsmateriaal had verdonkeremaand. Er kwam een aanvullend snuffelpartijtje op gang en toen hij daarna met een paar kilo ijzer aan zijn enkels voor kadi en jury moest verschijnen, dacht iedereen dat vriend Raffanello zich ook kon opmaken voor een langdurig verblijf in een ruwe staatsruimte. Liep anders. Toen de jury zicht terugtrok voor beraad, liet de kadi het ijzer verwijderen en liet hem vrij. De aanklachten waren volgens hem ongefundeerd. Een jury voor lul zetten is hoogst uitzonderlijk. Dus mag je aannemen dat Raffanello ergens een kast met lijken heeft staan uit de goeie ouwe tijd. En die had sir Allen blijkbaar niet. Hoewel, we weten nog niet wat de kadi in zijn geval gaat doen. Dat horen we op 14 juni. Als alles goed gaat. Stay tuned.

  • Datum: .