Skip to main content

Jack (002)

08 april 2017
Hits: 389

woensdag 1 februari-2006
Craig Williamson, Jack Abramoff’s Zuidafrikaanse opdrachtgever in de jaren tachtig van de vorige eeuw, was geen onbekende figuur in het wereldje van cloak and dagger. De naam van deze topspion kwam voor het eerst in de openbaarheid toen hij begin 1980 werd ontmaskerd als een mol van de BOSS (1) bij het International University Exchange Fund. Een humanitaire instelling die zich vanuit Genève inzette voor de noden van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika en daarnaast het ANC en de Namibische vrijheidsbeweging Swapo stiekte.
Het uitgraven van Williamson had vrijwel direct ook gevolgen voor de Nederlander Barend Schuitema, een van de leiders van de Anti Apartheids Beweging Nederland, die volgens een stel ronkende publicaties uit die tijd op de pay-list van Williamson zou hebben gestaan en in Amsterdam onder de codenaam Nico Waterbalk ondermeer zou hebben geopereerd tegen de gevluchte Zuidafrikaanse dichter Breyten Breytenbach, een blanke anti-apartheidsactivist (2). Een ding is zeker, Barend’s cq. Nico’s reputatie was voorgoed naar de kloten.
Die van Williamson niet. Hij was als een held uit Genève teruggekeerd in Zuid-Afrika. En ging gewoon verder waarmee hij al die tijd al bezig was geweest. Infiltreren, het ANC een terroristisch imago bezorgen en hier en daar een moord laten plegen als het zo uitkwam.
Een van zijn interessantste projecten was het uitbreiden van Zuid-Afrika’s invloed op de Seychellen. In een vrolijk een-tweetje met een club Italianen, met wie je niet zo gauw samen een pizzaatje wegwerkt. Stay tuned.

1. De toenmalige inlichtingendienst van het anti-apartheidsregime.
2. Zie daarvoor bijvoorbeeld het boek “Inside BOSS, South Africa's Secret Police” van Gordon Winter (Penguin 1981), in Nederlandse vertaling uitgekomen in hetzelfde jaar bij Kritiese Bibliotheek Van Gennep als "Geheim agent voor Zuid-Afrika".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017