Skip to main content

Landelijke Kraakdagen

woensdag 29 december-2010
In weerwil van een landelijk kraakverbod zijn krakers van zins om op 8 en 9 januari aanstaande volop huizen te gaan bezetten en anderszins de strijd aan te binden met het 'grootkapitaal'.
Momenteel bevinden de krakers zich schijnbaar in een winterslaap, maar in het weekeinde van 8/9 januari komen ze de straat weer op. "Wij zullen lege woningen weer aan het woningbestand toevoegen. Weer of geen weer zullen wij klussen, opknappen en leefbaar maken, want een huis is om in te wonen", melden zij strijdbaar op de actiesite Indymedia.
Het kraakverbod is weliswaar ingevoerd, het weerhoudt de krakers er niet van "in opstand te komen tegen een systeem dat ons systematisch onderdrukt, uitbuit, en buitensluit. Zolang deze maatschappij geld boven wonen stelt, de eigen rijkdom boven het bestaansrecht van anderen, commercie boven eigen vrij initiatief, zolang zal deze strijd voor een dak boven ons hoofd en een vrij bestaan doorgaan!".
De oproep bevat een curieuze opsomming van diverse actiemethoden, om "de strijd zo breed mogelijk te voeren: Kraak een pandje, bezet een raadszaal, schilder deuren onder, DDoS de site van de woningbouw plat, plak posters, kortom: laat je fantasie de vrije loop gaan, organiseer jezelf, en kom in actie!".
Op zaterdag 8 januari vindt in Tilburg een demonstratie plaats tegen het grootkapitaal. "Deze demonstratie dient als aanloop naar een hernieuwde kraakbeweging die zichzelf weer zichtbaar in de totaalstrijd plaatst en de alledaagse strijd tegen het kapitalisme en de materiƫle condities die het resultaat daarvan zijn weer beet pakt", zo stellen de initiatiefnemers.
De betoging is het resultaat van het ingevoerde kraakverbod. "Het mag duidelijk zijn dat de oorzaak van veel sociaal ongewenst beleid -zoals het kraakverbod- in de kern van het huidige kapitalistische systeem liggen. Dit systeem moet op de schop gaan, vandaar deze brede oproep om hiertegen samen de straat op te gaan".
Begin deze maand vaardigde het Openbaar Ministerie een nieuwe tijdelijke richtlijn uit in het kader van de Wet Kraken en Leegstand (kraakverbod). Kraakacties worden momenteel niet per definitie direct in de kiem gesmoord. Indien de gekraakte woning leeg staat, dient de eigenaar aangifte te doen. Als dit leidt tot ontruiming, krijgen de krakers vooraf bericht.
Deze tijdelijke richtlijn is het resultaat van een uitspraak van Gerechtshof in Den Haag, dat begin november geplande ontruimingen in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden verbood omdat de Wet Kraken & Leegstand niet voorziet in de mogelijkheid voor krakers om voorafgaande de ontruiming het oordeel van de rechter te vragen. Dit is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zo oordeelde het hof.
Sinds 1 oktober 2010 is de Wet Kraken & Leegstand van kracht. Deze wet stelt kraken strafbaar. De wet geeft justitie de mogelijkheid een gekraakt pand strafrechtelijk te ontruimen, zonder dat daar een rechterlijke uitspraak voor nodig is. Nadat een aantal gemeenten had aangekondigd tot ontruiming van kraakpanden te zullen overgaan, zijn verschillende kort gedingen gevoerd over de reikwijdte van de nieuwe wet.
De Staat heeft tegen bovenvermelde uitspraak van het Gerechtshof Den Haag beroep in cassatie ingesteld. In afwachting van de uitspraak hebben de hoofdofficieren van justitie te horen gekregen hoe in de komende periode dient te worden omgegaan met strafrechtelijke ontruimingen. Het College van procureurs-generaal zal het beleid herbezien nadat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan. (overgenomen uit de digitale Ravage).

Klik hier om uw reactie toe te voegen