Skip to main content

Fokker you

Hits: 732

woensdag 26 april-2006
Ze zijn er allebei niet meer. Prins Bernhard niet. Fokker niet. Toch twee fenomenen uit onze recente geschiedenis, maar eigenlijk weten we er geen fok van. Wist u dit bijvoorbeeld?
De positie van onze koninklijke missing man raakte in de jaren zeventig in een stevige vrille toen vanuit Amerika berichten naar ons toewaaiden over het aannemen van steekpenningen van Lockheed. Eerst natuurlijk stijf ontkennen, anderen de schuld geven, politiek gekonkel om de rotzooi zo goed mogelijk binnenboord te houden, een dreigend aftreden van HKH, een commissie van drie en na veel gekrakeel uiteindelijk niet meer dan het uittrekken van een militair kloffie.
De vraag hoe het nou zat met die steekpenningen die Bernilo zou hebben ontvangen van Northrop, de concurrent van Lockheed, hebben ze in die tijd maar laten zitten. Laat staan de poen die de prins volgens insiders zou hebben ontvangen van Fokker. Als via onze koninklijke vertegenwoordiger namelijk een vriendschappelijk toestel verkocht kon worden aan bijvoorbeeld landen waar apen, olifanten, woelmuizen, wandelende takken, neushoorns, vliegende panters, struikgewas, kortom de levende natuur in zijn voortbestaan werd bedreigd, dan kreeg hij een tonnetje bonus die werd gestort op een rekening in Londen of zo.
Wat moeten we daar nog mee? Die man is dood en begraven in Delft en van de dooien niks dan goeds. Maar Loutje de Jong kreeg vorige week nog even posthuum op zijn sodemieter omdat in Nederland al in 1942 bekend was dat de Joden werden afgemaakt in de Nazi-kampen en niet in de loop van 1943. Nou, als dat al interessant genoeg is om door de hele nationale pers te worden uitgekauwd, dan is dat tonnetje bonus van Fokker dat zeker. Om over de veronderstelde meloenen van Northrop maar te zwijgen.
Trouwens nu we het toch over Fokker hebben. Wist u dat onze nationale trots tijdens de Eerste Golfoorlog tussen Irak en Iran van midden 1980 tot midden 1988 tot volle tevredenheid zaken deed met het Iran van Khomeini, dat de Nederlandse burgertoestellen netjes omkatte tot militaire vehikels? Echt waar. Met medeweten van de BV Nederland, die in die periode grotendeels onder leiding stond van Ruud Lubbers, wiens bedrijf Hollandia Kloos ook al geen onbekende was bij de Iraanse baarden. Maar hé, zaken zijn zaken. En de kosten gaan voor de gallon uit. Niet leggen te fokkeren.

Klik hier om uw reactie toe te voegen