Skip to main content

Wir haben es nicht gewüsst

Hits: 292

vrijdag 10 november-2006
Gisteren vergaderde de Britse parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken, uitgenodigd was onder andere Carne Ross, voormalige afgevaardigde van BuZa bij de VN in New York. Carne had, na de invasie van Irak door de VS en het Verenigd Koninkrijkste, uit protest ontslag genomen.
In zijn verklaring van gisteren stelde hij dat Amerika voortdurend door Britse diplomaten was voorgehouden dat Irak, als Saddam van het toneel zou zijn verwijderd, uit elkaar zou klappen. Maar nadat de Amerikanen vasthielden aan hun invasieplannen, kwam uit Londen de boodschap de mond te houden hierover. Verder verklaarde Ross dat Tony Blair al maanden daarvoor had besloten deel te nemen aan de invasie; toen Ross in april 2002 in Afghanistan was werd hem daar op de Britse ambassade verteld dat er troepen in gereedheid gebracht werden voor de invasie van Irak. Die invasie zou plaatsvinden in maart 2003. De Britse buitenlandse politiek wordt bepaald door een handvol ambtenaren, die uitvoeren wat Blair vindt dat er moet gebeuren en ingrijpen als daarvan wordt afgeweken.
Ross was een vriend van David Kelly, die dood in de bossen nabij zijn woonplaats werd gevonden nadat zijn naam aan de pers was doorgegeven. Ross werd verhoord ten tijde van het (witwas) onderzoek, maar zijn getuigenis bleef geheim. Nu verklaarde Ross bereid te zijn openlijk te spreken, al zou hij hiervoor voor het gerecht gesleept worden voor het overtreden van de Official Secrets Act. Interessant was ook de verzuchting van Ross dat hij in de jaren dat hij met Irak bezig was (ook ten tijde van de sancties) nog nooit iets gemerkt had van politieke druk of interesse vanuit het parlement voor dit beleid. Hoe immoreel dat ook was. Interesse ho maar.

Klik hier om uw reactie toe te voegen