Skip to main content

Vrienden onder elkaar (037)

04 april 2019
Hits: 2059

Niet gelezen nog? Moet u zeker doen (1). De verklaring van “erkend sloper” Peter Lagendijk, die vandaag als een ovenheerlijke nouveauté wordt uitgeserveerd bij de comparitiezitting tussen Jos Lindhout en de waarschijnlijk met loden schoenen aantredende vertegenwoordiger van ASR. Die verklaring stond niet op zichzelf. Hij maakte onderdeel uit van een klein eskader aan emails met nieuwe uiterst smakelijke amuses over de activiteiten die voormalig wasstraatkoning Henk van de Meene ontplooide met de fine fleures van zakelijk Nederland. Een van die amuses sloot naadloos aan op zijn revelaties over de aan ons Koningshuis verknochte baron Jan van Geen en zijn handel in zogenaamde “koude gronden” (2). Zullen we maar even? Goed. Komt ie.

... Ook kwamen de bouwgronden voor de BAM van de grote verzekeringsmaatschappijen. Zo kwamen Arie en Gerda Damhof, die aan de Woudenbergse Zandweg in Zeist woonden, regelmatig bij ons thuis over de vloer en gingen maandelijks met Henk en zijn vrouw en mijn vader en moeder uit eten in De Hoefslag om deals te sluiten. Arie was destijds directeur van Delta Lloyd Vastgoed. Toen hij er later werd uitgeknikkerd vertrok hij met een miljoenenbuit naar Zwitserland en ging daar wonen.

Corruptie? Ach, laten we het een milde vorm ervan noemen. Anders wordt het allemaal wel erg Siciliaans. Nog wat amusetjes? Doen we. Komen ze aan.

Henk hield na zijn vertrek bij de BAM en Prebel kantoor in een villa in het vorstelijke Baarn aan het Stationsplein, vlak naast het politieburau en niet ver van het witte pied-à-terre van prins Bernhard. Je kan het je haast niet voorstellen, maar de villa heette Amalia (!!!). Daar zaten meerdere huurders, die ALLEMAAL aan Henk en Henk's ondernemingen gerelateerd waren. In die tijd had ik een succesvol computerbedrijf, Apple Center Zeist. Een officiële Apple-dealer, die pal naast het hoofdkantoor van Apple was gevestigd. Omdat mijn compagnon en ik daarnaast een nieuw bedrijf startten in de import en distributie van randapparatuur voor Apple waren wij op zoek naar extra kantoorruimte voor dat nieuwe bedrijf en Henk had in villa Amalia nog een sousterrain vrij, dus het besluit was snel genomen. Dat was eind jaren tachtig. Voor het goede begrip: ik was compleet zelfstandig en had buiten mijn huurcontract geen enkele zakelijke of financiële binding met Henk.
Neemt niet weg dat ik in hem een echte vriend had en hem zelfs als mijn tweede vader beschouwde.
In de andere bedrijven die in Amalia een plekje hadden gevonden had Henk wel een aandeel. Zo zat daar bijvoorbeeld Robbie van de Rhee, die destijds de bouwketenfirma Jarino runde, waar Henk nog een tijdje commissaris is geweest en niet te vergeten Tommy Telecom (3). Verder zaten daar bijvoorbeeld ook nog ene Paul van Meerwijk uit Bussum, de accountant van Henk die alle jaarrekeningen opstelde, en Wim van Dijk. Wim was een vriend van Henk en baasje van Fileta Europe. Hij zat redelijk groot in projectontwikkelingen en had hoge contacten bij AMEV, waar volgens mij die onroerengoed projecten vandaan kwamen. Heel toevallig is Robbert van Dijk, de zoon van Wim, directeur vastgoed bij ASR. De vrouw van Wim en de moeder van Robbert had ook al een onderkomen in Henk's villa Amalia. Zij gaf prachtige magazines uit en adviseur bij die bladen was Henry ten Brink, die altijd de nationale haringparties organiseerde in kasteel Haarzuylen en kasteel Nijenrode, waar vrouwe Neelie Kroes een tijd lang resideerde. Het houdt niet op. De computerbedrijven verkocht ik beginjaren negentig en ik kwam daardoor niet meer dagelijks bij Henk in de villa. In 1998 stapte ik uit de computerbusiness en begon met hulp van Henk en Roeland Voerman een loopbaan in het vastgoed. Nieuwe ronde. Nieuwe kansen”.

In Paleis Soestdijk mochten zich dan vorstelijke criminele en scabreuze dingetjes afspelen, in de aanpalende gemeente Baarn was het niet anders. Maar we zijn er nog niet. Es folgt noch viel mehr Schweinerei. Stay tuned (JP).

(1) Zie aflevering 159 van de serie “Tussen premies en piraten” van gisteren.
(2) Zie aflevering 36 van deze serie.
(3) Zie voor dit heerschap uitgebreide ongein in de serie "Octopussy".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 april 2019
Vrienden onder elkaar