Skip to main content

Missie

Hits: 318

woensdag 11 januari-2006
Kwootje van Jan Peter Efteling gisteravond bij een spreekbeurt:

“We moeten het nu zo snel mogelijk over de inhoud hebben, over het perspectief dat onze Nederlandse militairen de Afghaanse bevolking kunnen bieden. Dat verwacht de Afghaanse bevolking van ons en dat verwacht de internationale gemeenschap van ons”.

Wat kunnen wij bieden in Uruzgan? Bescherming tegen de Talibandoleros en Al Qaidazen. Zodat de lokale warlords zonder gezeik de papaveroogst weer een beetje fatsoenlijk kunnen reguleren, want anders gaat iedereen dood van de geeuwhonger. Verder delen we nog wat krijtjes en schoolborden uit, slaan een putje, leggen een basketbalveldje aan, delen foto’s en shirtjes van Ajax uit, sturen Adam Curry en/of Albert “the Mummy” West eens langs, kijken een andere kant op als iemand op zijn sodeflikker krijgt wegens overtreding van de islamitische wetgeving, zuigen hier en daar wat landmijnen op enzovoort enzovoort. Net als vroeger in donker Afrika. Spiegeltjes uitdelen en dan de boel leeghalen.
Nou heeft Afghanistan naast een paar genotsmiddelen en wat geitenkaas geen moer. Maar het ligt toevallig wel tussen die gasvelden aan de Kaspische Zee en de zuidkust van Pakistan. Dus die gaspijp moet door het territorium van de baarden. Tegen een redelijke vergoeding uiteraard. Goed dus voor de Afghaanse economie. En die van ons.
Om dat laatste gaat het. We moeten onze grote broer van de overkant van de plas wel steunen, anders krijgen we een economische draai om onze ingebouwde audio-apparatuur. Aldus onze Paul Bremer III, die in een jaar tijd Irak weer zo voortreffelijk op poten heeft gezet. Zo gaat dat als je met handen, voeten, navelstreng en andere attributen met God’s own country verbonden bent.
Vraag is wel of die lotsverbondenheid zo profijtelijk blijft in de nabije toekomst. Misschien moeten we toch maar eens in navolging van ex-Bundeskanzler Schmidt de ingang van onze portemonnee oostwaarts richten. Anders zitten we straks in het verdomhoekie en moet iedereen doorwerken tot zijn negentigste. Kan iemand Jan Peter eens wakker maken? Dank u.

Klik hier om uw reactie toe te voegen