Skip to main content

Intriges in de stad der muggen (010)

26 maart 2017
Hits: 443

maandag 27 februari-2006
In 2002 komt op instigatie van Joost van Eijsden, de hoofdpersoon van deze serie en directeur van de sector Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Haarlem, een intern onderzoek op gang naar het reilen en zeilen bij de afdeling Vastgoed. Het blijkt er een zootje te zijn. Vooral financieel. Vastgoed had een bom duiten uitgegeven zonder toestemming van de gemeenteraad. Wat doet Joost? Die meldt dat niet, maar gaat op eigen houtje aan de slag om de boel recht te trekken.
Daar geeft ie zichzelf een jaar voor. Maar wat gebeurt er dat jaar? Wordt het stapeltje projecten waarbij gesjoemeld is met nog vijf gevallen uitgebreid. Er waren nog een paar meloenen uitgegeven zonder dat de raad daar een flauwe notie van had.
Dat ging dus vet fout. En Joost dreigde uiteindelijk in 2005 een kick onder zijn hol te krijgen. Dat was tenminste de eis van D’66, dat deel uitmaakte van de bestuurlijke coalitie. Maar zoals gebruikelijk kregen de discipelen van aartsvader Van Mierlo geen poot aan de grond en slikten toen hun eis maar weer in. Vriend Joost bleef zitten, zij het een tijdje onder toezicht.
Van Eijsden verscheen vrijdag voor de lokale enquêtecommissie om zich te verantwoorden. De voorzitter sloeg de verzenen van Joost stevig tegen de prikkels. Onder andere met de vraag: “Er is in 2003 en 2004 dus eigenlijk niets gebeurd?”. Joost finaal over zijn plas. Hij hield vol dat er wel degelijk veel was gebeurd bij Vastgoed. En voegde daaraan toe:
“Fraude binnen de afdeling is in ieder geval niet aangetoond, terwijl daar in de wandelgangen en de media voortdurend op werd gezinspeeld”.
Daarmee spreekt Joost een metrische mijl voor zijn beurt, want het eindrapport van de enquêtecommissie verschijnt pas eind deze week. Maar misschien heeft ie gelijk.
Blijf je toch zitten met de vraag in hoeverre het verantwoord is om ouwejongens krentenbrood te zijn met aannemers, projectontwikkelaars en andere roofvogels. Want voor je het weet fluit je het deuntje uit de Godfather zelfs in je slaap en zie je Haarlem voor Little Italy aan. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Intriges in de stad der muggen