Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (013)

20 januari 2019
Hits: 1083

Een heule maand hebben ze ervoor genomen, de jongens van het Braboblad. Om gehoor te geven aan onze oproep: zoek nou es goed uit wat voor koekebakker die Kakhi is? Gister het resultaat van hullie der onderzoeksjournalistiek uit de bak bij de Coop gehaald. En waar we al bang voor waren: het houdt niet over.

Eerstens en ten eerste: een gouwen regel uit dit vak. Zet in je opening alle info die relevant is voor de lezer. Dus niet beginnen met hoe Kakhi er uit ziet en wat ie aan heeft. Neen, zet nou voor de lezer die in je blad dat niet een voetbalblad is gewoon even sec op een rij wat er in en rond De Vliert speelt. Doen wij wel even voor. Gaat ie:

Een ideaal vehikel om zwart geld mee wit te wassen is een bvo, een betaald voetbalclub. Zwarte economie draait veelal rond wapens en drugs en tiert dus welig in woelige dreven. Zoals de Kaukasus. Iemand die dat goed begreep was de Arnhemse juwelier Karel Aalbers. Die knoopte begin jaren negentig als voorzitter van het plaatselijke Vitesse contacten aan in de zojuist geïmplodeerde Sovjet unie, met name in Georgië. Vitesse kwijnde in die tijd weg in de eerste divisie en zie, met de centen uit de Kaukasus promoveerde de club en werd in Arnhem-Zuid de Gelredome neergezet. Aalbers werd echter eind jaren negentig als zetbaas van de Georgische mafia ontmaskerd en aan de kant gezet.
Had men er aan de boorden van de Rijn van geleerd? Niet echt. In 2010 legde men er de rode loper uit voor Merab Jordania, ook uit Georgië, en ook steenrijk. En weer ging het in de Gelderse metropool over kampioen worden en Champions league enzovoort en zo verder. Totdat in 2014 de Kaukasische eigenaar tot persona non grata werd verklaard. Illustere, zeer hollandse namen die in deze Arnhemse tragedie naar voren kwamen waren die van Vitessepraeses Paul van der Kraan en Ester Bal, die in de Gelredome de pers in de luren legde.
Georgia never again en Bal en Kraan op de zwarte lijst, denk je dan als eenvoudige boerenlul. Maar zie: in 2016 duikt Paultje op als voorzitter van FC Den Bosch, eind 2018 strijkt ook struise Es neer in de Vliert en tussendoor zijn daar op de bankrekening duizenden zoniet honderdduizenden euro’s binnengelopen uit … Georgië. Kakhi Jordania heet de suikeroom deze keer, de 23-jarige zoon van.
De nationale voetbalbond onderzoekt al ruim een half jaar of dat geld echt van de Jordania’s is. Het ziet er lelijk naar uit van niet want Paultje van der Kraan heeft alweer een nieuwe bankrekening gevonden waarop wapens- en drugsgeld uit Georgië en omgeving kan worden gewassen en gestevend zodra de ballon rond FC Den Bosch is ontploft. Hij wordt in april voorzitter van FC Twente, na Vitesse en Den Bosch de derde club waar het geld hard nodig is. In Enschede zijn ze al es bijna buiten de competitie gezet vanwege corruptie en malversaties, dus daar hoeft Kraan niet eerst uit te leggen hoe men een bvo drijft …

Een onderzoek zou dus zeker en gewis ook uit moeten gaan naar die Kraan en die Bal, als de zetbaas cq goedprater van de Kaukasische wasserijpraktijken. Maar zover komen de jongens van BD niet. Ze zetten in op de geloofsbrieven van jongeheer Kakhi. Een correspondent in Moskou leest wat Russische blaadjes voor ze. Wij hebben niet zo’n correspondent. Wij hebben wel de zoekfunctie van het Kleintje en die is niet voor de poes. Wij tikken Jordania in en hoeven vervolgens de lezer niet te vermoeien met het wel en wee van twee bedrijfjes van Kakhi. De familie Jordania heeft nog veel meer interessante loten aan haar stamboom. Ook van de vrouwelijke kunne. Wat te zeggen van Nicole Jordania? Zou die niet wat van heur geld weg moeten laten verdwijnen middels de aanschaf van een kwartet voetballertjes in het verre Den Bosch? Leest hier en huivert…
(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 januari 2019
Verlengen, met strafschoppen na