Skip to main content

Weerzinwekkend en duister

Hits: 303

woensdag 8 november-2006
Wie bij de AA het twaalfstappenplan heeft doorlopen en van de drank af wil blijven, gaat op zoek naar alcoholisten. Niet om gezellig een borrel met ze te drinken, maar om hen de blijde boodschap te verkondigen. Preken tegen een ander zorgt ervoor dat je ook zelf de argumenten weer hoort. In feite spreek je op zulke momenten jezelf toe; niet de ander, maar je eigen vertwijfeling moet overwonnen worden.

Ted Haggard, opperhoofd van de New Life Church, probeerde het ook op die manier. Voor de microfoon spuwde hij jarenlang zijn gal over alles wat hij zogenaamd vies en voos vond – in het geniep smulde hij ervan. Haggard, net als zijn vriend Bush verklaard tegenstander van alles wat naar homo ruikt, deed het met mannen en betaalde hen ervoor. Ook kocht hij drugs. Toen alles eindelijk uitkwam, was het wachten op de Publieke Biecht.

Daarin liet Haggard weten dat een deel van zijn leven "zo weerzinwekkend en duister is dat ik er mijn hele leven tegen gestreden heb". Tragische man. Er zijn misschien frissere hobby’s denkbaar, maar "weerzinwekkend en duister" zou ik zijn escapades niet willen noemen. Seks en drugs behoren tot het allerbeste wat de goede herder heeft geschapen en elke vrucht mogen we van Hem plukken. Als we maar dankbaar zijn voor de oogst, niet gaan liegen over onze consumptie, en niet trachten anderen te weren uit de boomgaard.

Fundamentalisten – joden, moslims of christenen – zijn gefrustreerd, niet zelden seksueel. Zelf gevangen in een keurslijf waar ze niet uit durven breken, zien ze knarsetandend toe hoe de vrijgevochten medemens van het ene genot in het andere rolt en leeft met een lichtheid die hen beangstigt. Van jaloezie is het vervolgens slechts een kleine stap naar haat. Dan willen ze anderen afpakken wat ze zelf niet kunnen krijgen – of durven grijpen – en beginnen ze te preken. Het vuur en de bezetenheid waarmee ze dat doen verraadt hen.

Onder het keppeltje, achter de sluier en rond het kruis broeit het. Het broeit in het duister en begint steeds meer te stinken.
Weerzinwekkend.

(Mark Verver)

Klik hier om uw reactie toe te voegen