Skip to main content

Octopussy (281)

01 november 2006
Hits: 678

vrijdag 3 november-2006
Dit is ook een hele leuke. Moet je wel even rustig voor gaan zitten. Op 4 september 2002 besteedden wij in de serie “IJ, IJ” aandacht aan PPM Delco BV. Die was in een compleet woud van andere BV’s geplant op het adres Museumplein 1, waar illustere luitjes zoals Willem Endstra, Klaas Hummel en IJsbrand Broere zo heftig de scepter zwaaiden, dat ze in een pand verderop bij wijze van spreken moeiteloos hadden kunnen invallen voor Riccardo Chailly. Die PPM Delco BV was een loot van Delco Investments NV op Sint Maarten. En die op zijn beurt van een NV op Curacao: First Independent Investment Services, oftwel FIIS.
Als bestuurder van FIIS trad een Nederlander op. Ene Gerrit van Riemsdijk. Niet iemand die net zijn neus tegen het internationale investeringsraam had gedrukt. Zo bestierde ome Gerrit al sedert de jaren zestig de Bank Cantrade en het beleggingsvehikel Experta in Zwitserland. Later geassisteerd door zijn zoon Dirk. Geen onbesproken instituten. Lees bijvoorbeeld de artikelen “Aan de achterzijde van de beursfraude (7)”, “Retourtje Cantrade”, "Cantrade en de ABP-affaire” en “IJ, IJ (14)” en je weet genoeg.
Gerrit mag dan inmiddels een ouwe leut zijn, hij is nog steeds een van de drie toezichthouders van Cantrade Trust Company. Deze company behartigt ondermeer de zaken van de Amerikaanse Carmel Trust Company, de grootste aandeelhouder van een handelsketen in auto’s en onderdelen, CSK. Houdt dus in dat Gerrit via een klein U-bochtje een vinger in de CSK-pap heeft. Bent u er nog? Nou komt het geinige. Een van de andere grootaandeelhouders van CSK is ene Eddie Trump. Een stenenstapelaar annex investeringsgoochelaar uit Florida en een goeie vriend van oud-president Clinton en zijn vrouwtje. Daarnaast is Eddie sinds een paar jaar de grote baas van Elite Models in New York, dat ook over een filiaal in Amsterdam beschikt, waar heel toevallig Jort Kelder-basher en “vrouwenhandelaar” Haddi Haddou Levi rondbanjert.
Maar er is nog een link tussen Eddie en Amsterdam. Hij speelt namelijk sinds 1996 een leidinggevende rol in de stenen stapelende Kroonenberg Groep. De nalatenschap van ome Jaap Kroonenberg waar de dagelijkse beslommeringen worden overgelaten aan diens kleinzoon Leslie Bamberger en Eric Bos, een oude bekende uit de TCA-wasserette (1).
Zo, eindstation. Het lijkt een wat moeilijk verhaal, maar de boodschap is simpel. Het gaat over luitjes die al decennia lang routes bedenken cq. besturen om irregulier poen door de wereld te pompen. Maar hé, wie ligt daar nog van wakker? Stay tuned.

1. Zie “Luigi en Erik” dd. 7 mei 2003.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 november 2006