Skip to main content

Skenes vanachter de coulissen (045)

14 januari 2019
Hits: 1514

Hij had er tabak van. De bron van dit verhaal. Niet alleen door de affaire-Wong, maar ook door al het intern geschuifel dat altijd schijnt te moeten ontstaan als er een kluit poen valt te verdienen. Hij deed daarom een overnamebod bij de mafiose boss van Carlin Communications, Carl Ruderman. Een half meloen voor de hijglijnen en de apparatuur. Plus de verantwoordelijkheid voor de jaarlijkse afhandeling van de blauwe brieven. De deal kreeg geen kans de sluitspieren te passeren. Er waren volgens capo Carl namelijk twee andere partijen in het veld: het Canadese Topaz Telecom onder leiding van ene Mark Bradbury en de Telecowboys van de Skenebrothers. Topaz maakte de meeste kans. Geen wereldwonder: Topaz was een nieuw opzetje van Ruderman en Bradbury was zijn zetbaas. De hele charade was vooral bedoeld om de crediteuren van CC een beroerte te bezorgen. Onze hoofdpersoon kon overigens gewoon directeur blijven. In de prelude tot de op handen zijnde Topazdeal kreeg hij het verzoek uit New York om ter voorbereiding twee nieuwe ondernemingen op de wereld te zetten: Carlin BV en Gaudeamus BV. Oscar Hammerstein zou hem daarbij assisteren. Laten we maar weer eens een kwootje doen. Komt ie:

Een uur later belde Hammerstein inderdaad met de vraag of ik langs wilde komen voor het ondertekenen van de stukken. Tijdens het gesprek wilde ik van hem weten hoe dat nou zat met die twee bedrijven. Hij deed uit de doeken dat Carlin het aandelenpakket had verkregen van de Antilliaanse NV Augusta. Deze beheerde het aandelenpakket van VGB V Exploitatiemaatschappij BV en Hanenburg BV, die beide eigendom waren geweest van Staalbankiers (1). VGB V zou Carlin BV worden en Hanenburg werd Gaudeamus BV. Op mijn vraag of dat wel kon omdat er sprake was van nog een Gaudeamus BV (een advocatenkantoor) vertelde hij mij dat de doelstellingen van de beide bedrijven zo totaal verschillend waren, dat het Ministerie van Justitie in Den Haag daar geen probleem van zou maken. Op dat moment zag ik Hammerstein als raadsman, dus kon ik alleen maar aannemen dat hij wist wat hij deed. Op zijn kantoor heb ik de stukken van de Kamer van Koophandel ondertekend en de aandelenoverdracht van beide besloten vennootschappen naar de Antilliaanse NV als directeur bekrachtigd. Ik tekende ook een paar documenten die betrekking hadden op de naamswijziging van de twee bedrijven. Overigens was Hammerstein daarbij niet aanwezig. Hij was weggeroepen voor een belangrijke aangelegenheid. Zijn kantoorgenoot Van Spaendonck (2) nam even voor hem waar.”.

Een paar dagen daarna maakte een koppel blauwe brigadisten hun opwachting. Er stond nog een rekeningetje open van 1,7 meloen piek BTW, inclusief een boete voor achterstallige betaling. Er brak een lichte pleuritis uit, waarbij onze hoofdpersoon zwaar in aanvaring kwam met zijn compagnon. Bij dat zakelijk conflict liet hij zich bijstaan met een bekend hooivorkartiest: Brammetje Moszkowicz. Onnodig te vermelden wat er gebeurde. Maar dit terzijde. De blauwe brigade legde beslag en er volgde een uiterst moeizame periode vol bruistabletten en het oprekken van de zenuwen. Nog een klein kwootje tot besluit. Komt ie:

Intussen was Hammerstein met de belastingdienst overeengekomen dat de lijnen van CC naar Carlin BV overgeheveld zouden worden, zodat de belastingen meer vat zouden hebben op een eventuele betalingsregeling. Ik heb hierover een ontmoeting gehad met Hammerstein in Rotterdam. Op dat moment had Oscar een chauffeur cq. bodyguard, die overal bij de gesprekken aanwezig was.
Dat bleek een politieagent te zijn geweest. Zijn naam was Martin H......
”.

Nou mooier kan je deze episode haast niet afsluiten. Martin H. was uiteraard niemand anders dan Martin Hoogland. De man die in juni 1991 met een kleine hoeveelheid lood even buiten de bij het Hilton ressorterende Julianabar druglord Klaas Bruinsma terugstuurde naar zijn schepper. Voor die exercitie werd hij in 1993 door een kadi beloond met een hotelbon voor 20 jaar. In maart 2004 werd Oscar's voormalige bodyguard tijdens een fietstochtje in Hoorn binnen het kader van zijn resocialisatie ernstig uit het zadel gekogeld en klapwiekte direct door naar de discussieruimte van het hemels buitenverblijf voor een serieus gesprek met onder anderen Klaas en Charlie. Is dit even een serie of is dit een serie? En de fat lady is nog niet in zicht, want er zijn onderweg nog heel wat losse eindjes blijven hangen. En dat hoort niet. Dus stay tuned (JP).

(1) Dit beruchte spaarvarken heeft bij ons niet alleen in de onderhavige serie maar ook in een paar andere een plekje gevonden. Zoals daar zijn: Octopussy, Schimmen achter Pim en Vrienden onder elkaar. Hè, effe lekker chillen.
(2) Zie voor een Van Spaendonck-link de serie Octopussy.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 januari 2019
Skenes vanachter de coulissen