Skip to main content

Zaken zijn zaken (001)

02 maart 2017
Hits: 564

donderdag 3 augustus-2006
Nou, nog effe wachten en dan horen we of oom Gerard Kleisterlee de chipsdivisie van Philips voor zo’n 8 miljard dollar en nog wat verpatst aan KKR. Zou de grootste klappermat zijn die ooit in deze branche is afgestoken. Zeggen experts bij de Wall Street Journal en de Financial Times. En die kunnen het weten.
Wel jammer dat die experts niks zeggen over de achtergronden van KKR oftewel Kohlberg, Kravis en Roberts. Bijvoorbeeld hoe ze in 1990 het fruitige en met de groothandel in drugs gelieerde Del Monte inpikten, in tweeën hakten, “afslankten” en in onderdelen weer met een flink winstje weer van de hand deden. Met assistentie van junk-bond koning Michael Milken en de bank Dexter, Burnham, Lambert, die in die periode in zwaar weer waren geraakt wegens een paar gevalletjes fraude en voorkennis (1).
Sindsdien is KKR in wat deftiger vaarwater gekomen. Althans, op het oog. Zo heeft het zich een paar jaar geleden in een huwelijk gestort met het Franse Wendel Investissement en samen vormen ze nu het Wendel Consortium.
Of er enig oorzakelijk verband is weten we niet zeker, maar KKR was kortgeleden ook al actief in Nederland bij de overname van het Rotterdamse vuilverwerkingsbedrijf AVR. Samen met de Oranje Nassaugroep uit Den Haag, een dochter van ... Wendel.
Wel verheugend natuurlijk die Nederlandse inbreng. Vooral ook omdat de familie Oranje een plukje poen in die Haagse groep heeft zitten. Trouwens, ons kent ons, want HKH en meneer Kravis zijn dankzij de jaarlijkse Bilderbergkransjes geen vreemden van elkaar (2).
Dus mocht KKR inderdaad dat lekkere hapje van Philips op zijn bord krijgen dan blijft het via een U-bocht gelukkig toch nog een beetje Nederlands, zullen we maar zeggen. Stay tuned.

1. zie “Mexicocaine met een Hollands sausje” op de site van de Morgenster.
2. zie ook de “Royalty”-afleveringen 14 en 23 op de Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
zaken zijn zaken