Skip to main content

Roze balletten (008)

20 januari 2017
Hits: 629

In nummer 6 van deze serie verbonden wij hat netwerk van de Gooise zakenman W. Mijnhardt al eens met de affaire rond het Algemeen Burger Pensioenfonds (ABP). Een schandaal rond overheidssubsidies in de bouwwereld waarbij miljoenen guldens in onbedoelde zakken verdwenen. Al dan niet in het buitenland (zie bijvoorbeeld "Cantrade en de ABP-affaire" in De Morgenster). Maar er was meer. In het boek de "ABP Affaire, de journalistieke jacht op fraudes in de bouwwereld" (Amsterdam: Uitgeverij Sijthoff, 1988) van de hand van de twee Volkskrantjournalisten Pierre Heijboer en Hans Horsten schreef eerstgenoemde onderandere:
"Nog maar een fractie van wat de ABP-zaak inhoudt is tot nu toe gepubliceerd. Want er komt nogal wat bij te pas: chantage, dirty tricks, provocaties, echte en onechte gruwelfoto's, verdwijnend bewijsmateriaal, gelukte en niet gelukte pogingen om al te ijverige opsporingsambtenaren weg te promoveren, tienrittenkaarten voor DURE SEKSHUIZEN...".
Veel materiaal met betrekking tot die sex en chantage binnen de ABP-affaire was afkomstig uit een dossier dat Heijboer had overgenomen van een andere Volkskrant-collega, Annegreet van Bergen. Zij had het aangelegd na een paar gesprekken met een Deep Throat en noemde het "De wereld volgens Joris". De throat kreeg daardoor in latere publicaties de schuilnaam Joris van de Wereld aangemeten. Heijboer heeft nog steeds de beschikking over dat dossier. KM vroeg hem om inzage, omdat hij toch niet van plan was er ooit nog iets mee te doen. Maar vergeefs. Heijboer: "Ik denk dat de inhoud teveel zegt over de identiteit van Joris. Ik heb die tot nu om meer dan ŽŽn reden zorgvuldig geheim gehouden. En ik denk dat ik dat zo wil houden". In wezen lulkoek want Joris van de Wereld was Willem Meijer, ŽŽn van de hoofdrolspelers van het ABP-drama, die dat zelf tegenover ons heeft bevestigd. Wij hebben al weer heel wat maanden geleden Meijer zelfs verzocht om Heijboer over `e brug te helpen om op die wijze te kunnen achterhalen welke rol sex en chantage hebben gespeeld in het grootste financi‘le schandaal van de jaren tachtig. Nooit meer iets van gehoord. Heijboer is moienteel bezig met een boek over de Bijlmerramp. U weet wat we zeggen willen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 januari 2017
Roze balletten