Skip to main content

Octopussy (266)

Hits: 604

woensdag 13 september-2006
Pikten onze audio-flappers gisteren uit de lucht: Het OM-befduo Fred en Koos zou bezig zijn met het roosteren van een meneer Jacometti van de Deutsche Bank in verband met het onderzoek naar de gemankeerde aankoop van het Artshotel in Barcelona door de ongelukkig aan zijn einde gekomen combinatie Endstra/Hummel (1). Wat ie precies voor functie bij de Deutsche heeft moeten we nog uitvogelen, maar zijn naam klinkt in ieder geval heel gründlich.
En dan zouden onze twee Neuspeuteraars ook nog een oogje hebben laten vallen op een nog anonieme RABO-grootheid. Doen we eens gooi: Hans ten Cate. De ouwe gabber van de “rooie bankier” en oud-fractieleider van de partij van Woutje in Amsterdam Tjalling Halbertsma, die tegenwoordig zijn zakken vult als directeur van de RABO vastgoeddivisie (2).
Ten Cate was tot 2000 een big shot van de ABN/AMRO en wist in dat jaar de raad van roofdridders binnen De Bank over te halen om het niet al te welriekende Bouwfonds te kopen. Wat denk je? Hebben ze dat net gedaan, trekt Hansie aan zijn stutten en vertrekt naar de RABO. Omdat ie zijn warme gevoel bij de ABN/AMRO was kwijtgeraakt. Ja, dàààg.
Hoe dit ook zij, Hansie raakte in ieder geval zijn warme gevoel voor het Bouwfonds nooit kwijt. En hij wist begin augustus van dit jaar zowaar de roofridders van de RABO te bewegen het bouwvehikel van de ABN/AMRO over te nemen. Je zou er bijna wat van denken. Overigens zullen Fred en Koos wel bar nieuwsgierig zijn naar de ins en outs van een vliegreisje dat “bankier” Endstra en bankier Ten Cate binnen bovengenoemde context ooit eens hebben gemaakt.
Een andere vogel die weer regelmatig gezellig komt binnenwieken bij het Bouwfonds is Cees Hakstege, tot juni 2001 voorzitter van de raad der roofridders en q.q. dus dikke mik met Hans ten Cate, de man van het warme gevoel. Dan praten we echt over de good old days, toen bijvoorbeeld het krediet van Willem Endstra en gabber Klaas Hummel naar 250 meloen piek werd opgekrikt. Witwassen? Wie? Holleeder? Hadden we toen nog nooit van gehoord, meneer.
Alleraardigst detail nog tot besluit. Cees wiekt niet alleen. Hij arriveert regelmatig met Edje Nijpels. Kan je zeggen wat je wil, maar toch nog steeds een bons binnen de VVD. Dezelfde partij die Fredje Teeven straks de portefullie van Justitie in zijn mik gaat duwen. Polletiek? Wij snappen er al een tijd geen bouwfonds meer van. Stay tuned.

1. Zie de afleveringen 14 t/m 17 en 26 van deze serie.
(2) Gratis advies: maak gebruik van onze zoekmachine.

Klik hier om uw reactie toe te voegen