Skip to main content

Pro en contra Patria (021)

08 maart 2019
Hits: 1030

Stel het je voor, of stel het je liever niet voor. Je ligt alweer ruim een jaar onder de zoden, in het Afrikaanse bos waar je het leven liet is een handvol mensen gearresteerd en veroordeeld, in het Finse bos waar je moeder je ooit uitkraamde is er bijna een handvol mannen uitgevlogen bij de club die je de jungle instuurde, maar in beide bossen is het ook al weer een jaar hartstikke maar dan ook hartstikke stil geworden rond je Kees. Ziedaar het lot van onze Thomas en van wat er met hem wellicht is gebeurd.
Erg? Erg. En het kan nog erger. Want in de kring waartoe Kleintje Muurkrant zichzelf rekent -de kring met het hek er om heen, de kring die nooit een award zal krijgen en nog minder vaak een kwoot van zijn eigen zal terugvinden in de mms- in die kring doet men wel degelijk wat er gedaan moet worden en waarvoor die zogenaamde onderzoeksjournalisten van de journals, channels en leaks betaald en in de watten gelegd worden.
We gaan de komende afleveringen van dit serietje bij Jukkis te rade, Jukkis van Sinikivi.com. Waarbij Jukkis waarschijnlijk staat voor de Finse voornaam Jukka, en Sinikivi voor Blauwe Steen. Geen idee waarom Jukkis zijn site zo noemt, het ondertiteltje van het ding heeft het over wonderlijke zaken. En veel van waar het op sinikivi.com over gaat heeft inderdaad met dingen te maken die wonderlijk overkomen als je voor die dingen openstaat, zullen we maar zeggen. Zandweggetjes die kunnen praten, gedichten die het telefoonnummer van het Opperwezen bevatten, dat soort zaken.
Maar Jukkis heeft ze wel allemaal. Stelt de juiste vragen, durft verbindingen te leggen waar dat tot een heftig brouwsel leidt, spaart niemand en hoeft duidelijk geen award of een voetnoot in de memoires van Twan of Tan. Laten we een tijdje met hem meeliften, de paden op de lanen in, voor het gemak hebben we het Fins hier voor je vertaald:

Waar is onze Suvi Linden nu toch tegenaan gelopen? Het verhaal lijkt op een thriller. En verplicht ons tot burgerjournalistiek (de Finse term voor wat KM doet, JF) want door de msm zijn we rap op een spoor gezet waar de grote jongens in geen velden of wegen te bekennen zijn.
Het verhaal begint met het besluit van de Ugandese president Yoweri Museveni om de spionage-afdeling van zijn strijdkrachten te vernieuwen. Hij geeft die taak aan de chef van de Ugandese veiligheidsdienst, Bagyenda Kaka. Kaka maakt een boodschappenlijst en vertelt waar die boodschappen gehaald kunnen worden. Er gaat een brief de wereld in, ook al zal Kaka later beweren dat die brief vervalst was. Het is duidelijk dat zowel aan Zweden als aan Finland om een bod is gevraagd. Zweden wint. Als eerste meldt zich Alex Nordlarndar Sebastian Andreas…


Kijk, dat wilden we op ons bordje: een verbinding tussen alle lijken die begin februari vorig jaar opeens in Uganda in niet de minste hotels en niet de minst verdachte omstandigheden tot ons kwamen. Nordlarndar dook in aflevering 8 van dit serietje op: ´in een ander hotel maar in dezelfde Ugandese hoofdstad en blote bene op dezelfde avond, werd nog iemand dood gevonden. Een Zweed. Had dezelfde stuf op een andere wijze naar binnengekregen en was ook aan gebrek aan asem gekrepeerd
Weten wij niet waarom Jukkis weet dat de Zweed al een tijdje in de jungle zat. Maar dat vinden we wel uit. Die loopt niet meer weg, die Alex.
Eerst maar es het meisje verwend met een blommetje ter gelegenheid van V-dag, en dan aan de mmmaaltijd. Soep van gister, maar dan wel opgeserveerd met vers Turks brood en een exquise kruidenboter…
(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 maart 2019
Pro en contra Patria