Skip to main content

Oorlogscorrespondentie

maandag 21 februari-2011
Is veel over te doen geweest, maar we kunnen met een gerust hart aannemen dat prins Bernhard op 24 april 1942 uit Amerika een sollicitatiebrief aan Adolf heeft geschreven. Hij bood zich daarin aan als stadhouder met Jula aan zijn zijde. Beweegredenen? Het kan alle kanten op. De brief zelf of kopieën ervan zijn nooit aan de oppervlakte gekomen en zo hoort het ook. Het gepeupel mag alles weten, behalve wat geheim moet blijven.
Dat geldt ook voor de brief die koning George VI in 1941 aan snorremans in Berlijn heeft geschreven. Althans volgens het boek "" van de inmiddels overleden auteur Colin Rubinstein, dat in januari van dit jaar op de markt is gesmakt. Die brief zou een aanbod zijn geweest om hier in het westen de wapens neer te leggen om Hitler de gelegenheid te geven op zijn gemakkie de Sovjet Unie met de grond gelijk te maken en zijn invloed in West-Europa te consolideren. Als Adolf daarin stonk kon Engeland mooi zijn empire in stand houden.
De brief was min of meer de ultieme voortzetting van de vredesinitiatieven die in de jaren kort voor de oorlog werden ontplooid via oude contacten tussen de Britse en Duitse adellijke families. George VI zou zich hebben bediend van de familie Von Hessen. De broers Philipp en Christoph waren kleinzoons van koningin Victoria en zo close als maar zijn kon met Adolf en vooral met Hermann Goering. De Von Hessentjes waren net als onze latere verzetsleider volbloed SS-er en toppers in 't Duitse spionagenetwerk.
Een direct gevolg van deze vredesinitiatieven zou de trip zijn geweest die Rudolph Hess op 10 mei 1941 ondernam naar de overkant. Het was de bedoeling dat ie op het erf van de duke of Hamilton zou landen, maar hij kwam wat verkeerd terecht en werd gearresteerd. Je zou verwachten, dat ie om een onderhoud met Churchill zou vragen. No way, Doris Day. Hij vroeg herhaaldelijk of ie kon worden toegelaten tot koning George. Ging niet door en hij zeilde de petoet in. Ook een tijdje in Abergaveny in Wales, waar hij in de kieren werd gehouden door Henry Steengracht van Moyland, een telg van een Nederlands-Duitse adellijke familie.
Waarom deze historische bijdrage? Nou, er is een film gemaakt over George VI. Met Colin Firth in de hoofdrol. "The king's speech". Moet een toppertje wezen, want de film heeft een hele stoet aan Oscar-nominaties. Maar of die worden omgezet in echte beeldjes is plotseling de vraag. In Hollywood gaat namelijk het gerucht, dat door die contacten tussen George VI en de topjongens van het Nazi-regime de kansen voor "The king's speech" langzaam aan het verbleken zijn. Of zo'n oorlog ook impact heeft. Goh!!

Klik hier om uw reactie toe te voegen