Skip to main content

Octopussy (287)

Hits: 524

vrijdag 8 december-2006
Gaan we weer. Gisteren pleitten we in deze serie al als echte befklanten voor een justice for all in de zaak rond de Israëlische spierbundel Itzhak Meiri. Het kan volgens ons namelijk niet zo zijn, dat de één wel achter het gaas giert wegens snode activiteiten en de ander stilletjes zijn buik kan bollen dankzij diezelfde activiteiten. Dan gaat zelfs een vmbo-er of een PABO-klant straks nog denken dat die ander een deal of pre-deal heeft gesloten met Nico Zwinkels en dat kan natuurlijk niet. Tenminste niet zo lang er op dat terrein geen propere wetgeving in elkaar is gefrutseld.
Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de Air Holland-zaak. Gisteren kregen de ouwe baasjes van het aanvankelijk met veel gesnuif in de lucht gehouden, maar later gecrashte toeristenvehikel een flinke zeperd. Cees van Dormael mocht van de kadi een jaar lang de kwaliteit van de bedden keuren in een filiaal van het hotelconcern Hirsch Ballin & Remkes. En financiële potsenmaker Paul Gruythuysen mocht er drie jaar lang ritsen aanbrengen in sporttassen of zoiets. Want ledigheid is des Donners oor kussen.
Nou weet je dat je voor het witwassen van ondeugend verzamelde poen gestraft kan worden. All in the game. Maar over een straf voor de bedrijfsleiding van de betrokken wasserettes hebben we gisteren niks vernomen. Neem bijvoorbeeld de Luxemburgse Sella Bank. Op het oog best een keurige bedoening. Maar het zusje van die bank in Miami is in het recente verleden al eens door de FBI stevig in de peiling gehouden vanwege een zorgwekkende connectie met Colombiaanse cliënten. Dus zo verrassend was het ook weer niet, dat de Air Holland-kongsie nou juist bij de Investment Bank Luxembourg (IBL), een volle dochter van Sella, tassen vol knisperende florijnen naar binnen sjouwde voor een flinke wasbeurt. Je zou dus mogen verwachten, dat er binnen die banken ook wel met de bijl zou worden gezwaaid.
Tot nu toe noppes. Ja, er schijnt een justitieel onderzoekje te lopen, maar dat is op bancair gebied de term die altijd gebruikt wordt om een crematie van de zaak aan te kondigen. Kan ook niet anders hè. De baas van het hele spul daar is Mario Sella, de president van de Italiaanse èn Europese bankiersvereniging. Verder nog iets? Dachten we al. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen