Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (043)

21 juli 2019
Hits: 1457

'One-Two-Three, Vive l'Algerie!' is de leus in Frankrijk voor het Algerijnse elftal dat de Afrika Cup heeft gewonnen. 'Op de barricades in Algerije' had hier moeten staan, maar de kruisbestuiving legitimeert het. Want voetbal is 'opium van het volk' zoals Carlo Marx dichtte lang voordat de sport in kapitalistische zin was uitgevonden. En geen oorlog, zoals oorlogskind Rinus Michels had kunnen weten. Voor de restanten van het regime Bouteflika waartegen de bevolking iedere vrijdag demonstreert, vormde het succes van de (merendeels in Europa spelende) equipe een afleiding voor de binnenlandse opstand. Ze faciliteerden vluchten naar Cairo waar het evenement plaatsvond en hoopten ongetwijfeld op een adempauze. Zoals in Nederland 'Oranje' dat in de plaats kwam van 'het Nederlands Elftal' gebruikt wordt om iedereen te verdoven met hetzelfde opiaat. Bij ongeregeldheden in de grote steden van Frankrijk werden na het winnen van de cup 250 arrestaties verricht. Een gemiddelde bij de zaterdagen, 36 op rij, van de Gilets Jaunes.
De Gele Vesten houden op hun manier ook de in Frankrijk heilige, want zo hard voor gestreden, vakantie. De demonstraties gaan gewoon door, zij het in bescheidener vorm, maar zijn ook verlegd naar lokale initiatieven van de bevolking als het gratis verklaren van de autosnelwegen. Zoals de actie 'Waar is Steve?' in Nantes na het verdwijnen van een jongeman tijdens politiegeweld tegen festivalgangers in de Loire. De GJ vormden met familie en vrienden van Steve een ring om het gebied van de verdwijning.
Een vergelijkbare actie in Chaumont waar samen met de bevolking actie werd gevoerd over een dode door politiegeweld onder zeer twijfelachtige omstandigheden. En juist nu heeft Minister van Buitenlandse Zaken Castaner medailles uitgedeeld aan politiemensen (dat blijven het, zelfs in Frankrijk) die geweld tegen de bevolking hebben gebruikt. Ondermeer agenten betrokken bij het in elkaar slaan van een 73-jarige vrouw in Nice. 'De decoraties zullen worden teruggetrokken bij veroordeling', riposteerde de gehate Castaner, de lopende rechtszaken tegen politieagenten aanhalend.
Het is deze arrogantie van de macht die de bevolking razend maakt.
Natuurlijk, er is sprake van een dip, maar overal, van Toulouse tot de vakantieadressen van de Gilets Jaunes waarheen ze actie meenemen en natuurlijk Parijs, gaat het verzet door.
De macht en MSM zullen ongetwijfeld aan wishful thinking doen en dromen dat de opstand voorbij is. Ze zullen als de temperaturen dalen uit hun dromen ontwaken. Dit gaat niet over.
Fait divers is het gedwongen ontslag nemen van Minister van Milieu (waar Macron zo mee bezig is probeert hij ons wijs te maken) Fran├žois de Rugy, eerder voorzitter van de Assemblee. Een voortwoekerend schandaal over etentjes voor groepen relaties met kaviaar en kreeft en een uitzinnige verbouwing van zijn ministerie op kosten van de belastingbetaler maakte dat men afstand van hem begon te nemen. Macron had hem nog achter zich op de Champs Eelysees op 14e juli, maar de Rugy moest om verdere schade te voorkomen de eer aan zichzelf laten. 'Vie de chateau' (rijkeluisleventje) vond Fran├žois 'overdreven'. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 juli 2019
Op de barricades in Frankrijk