Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (028)

14 april 2019
Hits: 1200

Bij wijze van spreken al voor de Gele Vestjes op 17 november vorig jaar met hun opstand begonnen hoopte Macron en zijn club dat het snel voorbij zou zijn. Als iets dat nooit gebeurd is. Tweemaal zakten de aantallen demonstranten in, de laatste keer vorige week. Maar zaterdag tijdens Acte 23, niet meer te vinden in de kranten of op tv, zijn de aantallen weer fors toegenomen en ook de repressie. Met name in Toulouse, de nieuwe hoofdstad van het verzet. Zwaar politiegeweld om de beweging eronder te krijgen.
Deze week komt Macron met zijn 'uitslag' van het Grote Debat waar niemand om heeft gevraagd. Dat was een vehikel voor zijn verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen. Daar denkt Macron te kunnen scoren. Nu is in Frankrijk het enthousiasme voor Europa (het stokpaardje van Macron die zich nu Merkel aftaait uitroept tot leider van Europa) sterk afgenomen sinds het begin van het gevecht. Maar er zijn natuurlijk, net als in dit land, nog genoeg die zich zand in de ogen laten strooien en gaan stemmen voor deze legitimatie van het Europa van het grootkapitaal. Want dat is Brussel met zijn waterhoofd van ambtenaren, emolumenten, pensioenen en de geachte afgevaardigden die maandelijks 8000 euro toucheren naast presentiegeld en onkostenvergoeding. Hiermee af te rekenen is de stille wens van velen. Dan moet je dus niet gaan stemmen.
Het voorjaar lonkt met barbecues op de barricades. De oneindige fantasie van de actievoerders en hun vastbeslotenheid om de regering Macron ten val te brengen zullen het werk moeten doen.
Twee vorige regimes (waaronder in 1968 dat van De Gaulle) kwamen ten val door een landelijke algemene staking. Om dat te verhinderen zijn de vakbondsrechten flink uitgehold en is de hoge organisatiegraad gebroken. De Gele Vestjes kunnen in deze leemte voorzien dat is het buitengewone. Zij bieden de organisatie en het nieuwe elan waarmee de oude strijd nieuw leven is ingeblazen. De wereld kijkt naar Frankrijk en dat is niet voor de eerste keer in de geschiedenis. (WK)

WK
De machteloze stralen water van de Parijse brandweer terwijl de vlammen steeds hoger klimmen in de Notre Dame de Paris zijn een afschuwelijk schouwspel. Ze laten zien hoe een regime dat zijn ordetroepen inzet tegen zijn eigen bevolking niet bij machte is haar erfgoed te beschermen. Macron demission!
JoopFinland
Erfgoed... Het zal wat. Dat is spul waarover Weird Duk vanochtend twitterde: 'Icoon van het westerse christendom dat afbrandt in de week voor Pasen. Uitgerekend in deze tijd van troebelen. Als iemand naar een symbool zocht voor onze vermoeide beschaving, dan is dit het wel.'
Anton Bodar, hooginkwisiteur van de koterhopserkerk, had het op de kwekradio over hetzelfde. Tot zover de grootste cultuurdragers sinds Erasmus...

De Sacre coeur is trouwens veel serener en daardoor goedlachser dan de ND...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 april 2019
Op de barricades in Frankrijk