Skip to main content

Octopussy (665)

22 december 2019
Hits: 2143

Dwarsverbanden leggen? Kan soms heel nuttig zijn. Al moet je oppassen niet in het groeiend koor van gesubsidieerde onderzoekjournalisten terecht te komen, dat bij het kukelen van de haan steevast uitbarst in “What's new Bellingcat, oohohohohoho. What's new Bellingcat, oohohohohohoooo”. Want voor je het weet denk je te kunnen bewijzen dat Putin himself de MH17 heeft neergehaald met een dartpijl. Goed, dit gezegd hebbende gaan we over tot het leggen van een dwarsverbandje. Gaat over Vistra. Een wereldwijd rondwiekende, veelkoppige draak in de financiële sector die wij in het verleden bij verschillende gemaskerde feestjes zijn tegengekomen. De eerste keer was in 2012 tijdens het laatste uurtje van het Terra Vitalis festijn (1). Eigenlijk in het voorbijgaan. Niet wetende wat voor een geweldige bitterbal aan onze neus voorbijging. Maar in 2015 waren we al wat alerter. Aanleiding was het feestgedruis rond de aankoop van een “mafiapand” aan de Amsterdamse Heerengracht. Via die story kwamen we achter de betrokkenheid van de draak bij de formidabele Spaanse Gürtelaffaire (2). En dat vormde in februari 2016 weer de opmaat voor het achterhalen van de connectie tussen Vistra en Mill Hill Investments. Een naar de pampa's riekend fonds waar ene Geertje van Estrik van de Vossenlaan in Zeist de scepter zwaaide (3). Ok, tot nu toe dus een walk down memory lane. Maar waar struikelden wij gisteren over bij het verder neuzen naar ins en outs van de Bulgaarse binaire opties-affaire rond de inmiddels van de straat gehaalde Israëliër Gal Barak, de eveneens in een eenvoudige staatsbedoening verblijvende Duitser Uwe Lenhoff en de voor zover wij weten nog in alle vrijheid rondsnorkelende Nederlanders Rudolph Booker en Dirk-Jan Bakker (4)? Op dit officiële Engelse document van 9 juni 2016. En jawel, Viestra. Pardon, Vistra. Althans, een Maltese koter van de draak, die rechtstreeks in verbinding staat met het Atrium aan de Amsterdamse Strawinskylaan. Verder wordt deze koter in Nederland ondersteund door de BV Sedico in Eemnes met aan het stuur ondermeer een mevrouw met een paar uiterst intrigerende achternamen: Carina Helsloot-Van Riemsdijk (5). Het ging om de vorming van een nieuw vehikel in de sfeer van binaire opties, gokken en gamen plus een naamsverandering. Van Sheltyco naar Veltyco. What's in a name. Maar Veltyco zou al snel daarna de onaangename aandacht trekken van de internationale gemeenschap van snuffelsmurfen wegens betrokkenheid bij het grootscheeps besodemieteren van meest kleine spaarders. En dat schijnt verboden te zijn. Stay tuned (JP).

(1) Zie aflevering 40 van de serie “Hoe fris is Terra Vitalis? ”.
(2) Zie Octopussy 550 en 552.
(3) Zie aflevering 43 van de serie “Kafka in Zeist”. Een serie waarin Geertje uitgroeide tot een wereldster, die naar verluidt zelfs de aandacht trok van VVD-minister van Bead & Breakfastzaken Stef Blok.
(4) Zie Octopussy 663 en 664.
(5) Carina grossiert in interessante directie- en bestuursfuncties, waaronder die van managing director B bij Gazprom Sakhalin Holdings BV Nederland.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 december 2019