Skip to main content

Jack (001)

08 april 2017
Hits: 462

zondag 22 januari-2006
Tot nu toe hebben we het schandaal rond lobbyist en zakenman Jack Abramoff, dat als een olievlek in een vrolijk borrelende jacuzzi al heel wat luitjes van de Bush-bende heeft bezwadderd en nu zelfs het Witte Huis heeft bereikt, rechts laten liggen. Niet omdat het ons niet interesseerde, het was voor ons gewoon moeilijk te behappen en bovendien wat al te Amerikaans. Maar dankzij de goede werken van onderzoekjournalist Wayne Madsen kregen we ineens de gelegenheid om ook eens een euro in het zakje te doen. En dat doen we dus.
Abramoff gaf op 3 januari jl. voor de kadi drie overtredinkjes toe: hij had zich schuldig gemaakt aan samenzwering, fraude en belastingontduiking bij het aftappen van poen uit de voorraden van zijn cliëntèle. Voor het grootste deel Indianenstammen, voor wie hij in Washington samen met de heren Ralph Reed, Grover Norquist en Michael Scanlon zijn best deed om hun lucratieve gokfaciliteiten in stand te houden. Dat deed onze weldoener door allerlei toch al niet onbemiddelde volksvertegenwoordigers, onder wie de leider van de Republikeinse partij Tom DeLay, een extraatje te bezorgen. In Amerika heet dat bribe en bij ons omkoping. Naar verluidt ook al strafbaar.
Verder loopt er nog een zaakje vol witte was en illegale contracten op het ten oosten van de Filippijnen gelegen eiland Guam, waar de VS sinds jaar en dag de dienst uitmaken. Plus een forse bankfraude rond de aankoop van de SunCruz-casino’s in Florida in samenwerking met Adam Kidan, een gabber uit het mafia-circuit. Om nog maar te zwijgen over zijn donaties aan verkiezingsfondsen van voor hem interessante Republikeinse kandidaten, inclusief de huidige bevuiler van het Witte Huis. Jack kan dus zijn torso nat maken, evenals verschillende profiteurs.
Abramoff was overigens al in de jaren tachtig van de vorige eeuw betrokken bij uiterst twijfelachtige zaken. Zo trad hij op als producer van de in 1988 in Namibië opgenomen anti-communistische film Red Scorpion, losjes gebaseerd op het leven van de door de CIA en Zuid-Afrika gesteunde Angolese massamoordenaar Jonas Savimbi. De gespierde rolprent was gefinancierd door het apartheidsregime van Zuid-Afrika via de International Freedom Foundation. Een stichting waarbinnen Jack een prominente rol vervulde en die in het geniep activiteiten ontplooide ten behoeve van de Zuidafrikanse geheimedienst. Ondermeer in het kader van de operatie Babushka, die ten doel had het ANC een terroristisch imago te bezorgen. Een bekend en zo langzamerhand oervervelend Amerikaans refrein dus. Nelson Mandela, Yasser Arafat, Sadam, Osama, allemaal terroristen.
Hoe dit ook zij, operatie Babushka stond onder leiding van een van Zuid-Afrika’s topspionnen: Craig Williamson. Kijk, en met Craig komen we dichter bij huis. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017