Skip to main content

Watergate (003)

08 april 2017

zaterdag 13 mei-2006
Het corrupte systeem met George Bush als hoogste trekpop vertoont geen haarscheuren meer. Het systeem begint zulke scheuren te vertonen dat er geen New Orleans-storm meer voor nodig is om het in elkaar te laten storten. Nu klinkt dit optimistisch maar dat is het niet. Zowel hier als in Amerika is een onverschillig publiek ontstaan dat genoeg heeft aan McDonalds-brood en Talpa-spelen. Dus dat stevige briesje zal nog wel even op zich laten wachten.

Wat is de nieuwste scheur in het militair-industriƫle complex? De derde man binnen de CIA, ene Kyle 'Dusty' Foggo, heeft na 25 jaar trouwe dienst de FBI op zijn dak gekregen. Hij wordt er van verdacht onder een hoedje gespeeld te hebben met Brent Wilkes. Wilkes is een hoge jongen in dat militair-industriele complex die zijn miljoenen verdiende met orders van het Pentagon. Hij was betrokken bij het omkopen van de Vietnam-oorlogsheld en Republikeins Congreslid Duke Cunningham. Cunningham was gezien zijn oorlogsreputatie een van de drijvende krachten binnen de Republikeinse partij om de eerste Golfoorlog tegen Saddam te starten. De oude straaljager-ace Cunningham verdween uiteindelijk door zijn te innige contacten met o.a. Brent Wilkes in 2005 achter de tralies vanwege corruptie. Zoiets kan in Amerika tenminste nog. Hier ten lande zou je waarschijnlijk weggepromoveerd worden als we noemen maar een dwarsstraat Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding.

Nu is dus een ander vriendje van Wilkes het haasje. Ook de CIA lijkt in de knip gezeten te hebben van meneer Wilkes. Zowel Cunningham als CIA-baas Foggo kwamen op gezellige pokeravondjes in notabene het Watergate-hotel te Washington. Zou zo'n Wilkes soms enig gevoel hebben gehad voor geschiedenis en cynische humor? Volgens geruchten zou de zo juist afgetreden CIA-directeur Porter Gross in zijn toen nog functie van Republikeins Congres-lid en hoofd van het House Intelligence Committee ook op die pokeravondjes zijn verschenen. Trek maar een poker face jongens om uit het gevang te blijven.

Dat Amerika lijkt net op ons landje met zijn corrupte rechercheurs, lekkende AIVD-agenten, liegende VVD'er met een valse naam en LPF-pistool op het Binnenhof. Gelukkig dat het WK voetbal er weer aankomt voor Den Haag.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017