Skip to main content

Filmpje (005)

08 april 2017
Hits: 469

vrijdag 14 april-2006
Is toch wel even hartverwarmend. Gisteren bleek dat het dagblad Trouw ons serietje over de zweefmolenfilm “Staya Erusa” had opgepikt en een professional op pad had gestuurd. Die zocht, zoals het hoort, contact met de figuren die zoveel moeite hadden gedaan om een bonte verzameling aan geestelijke hulpstukken voor schizofrenen en diepere waarheidzoekers in één film te persen. Dat bij dat moeizame proces de D2 Brothers twee ton door hun giegel kregen geboord vond de bevlogen Ronald Jan Heijn blijkbaar niet zo erg. Hij kwam tot de visionaire uitspraak “Waar gehakt wordt vallen spaanders”. De vraag of de boom bij die activiteit “au” roept kwam bij Ronald Jan helaas even niet in beeld. Overigens had Heijnemans in het verleden natuurlijk al heel wat ervaring opgedaan met financiële zeperds bij het in de markt zetten van alternatieve kermisattracties, dus dan raakt al dat geharrewar over een paar grijpstuivers je gewoon niet meer. Carry on.
Verrassenderwijs werd niet zoals wij allen verwachtten Ronald Jan als de auctor intellectualis van de warrige rolprent naar voren geschoven, maar zijn maatje Harry Beckers. Wel terecht, zoals uit het artikel te proeven was, want als er iemand weet wat de waarde van poen is dan is het Harry wel. Vooral dankzij zijn fabricage van een speciale xtc-pil die hem in vroeger dagen in staat stelde op wat wufte wijze zo’n beetje de hele wereld over te reizen, zich in limo’s te laten rondzeulen, zich in romige hotels te laten verwennen, kortom helemaal Floortje Dessing maar dan anders. Met altijd een gun bij zich om luitjes met alternatieve gedachtes eventueel te laten kennismaken met de diepere waarheid.
Oké, na die periode had Harry zich hersteld en kwam uiteindelijk terecht in de geestelijke gezondheidszorg. En daar kwam onze vriend onder andere in aanraking met schizofrene patiënten. U voelt hem aankomen, Harry vond de behandeling van die mensen al vrij gauw volkomen vagina. Ze kregen veel te veel en veel te lang medicijnen toegediend en dat maakte hun leven er niet rooskleuriger op. Integendeel zelfs, ze liepen geestelijk nog meer averij op.
Nog steeds volgens Harry. Nou krijgen schizofrenen inderdaad vaak containers vol met rotzooi die ze tot zombies deformeert, die van tijd tot tijd als hun gedrag navenant wordt uit het zicht worden gehouden in een isoleercel. Maar om ze medicatie te onthouden en ze rücksichtlos over te leveren aan de scriptschrijvers van “Staya Erusa” zouden wij niet graag willen propageren.
Ook producent Karel Hille kwam sprekend voorbij in het Trouw-artikel. Die beloofde hel en verdoemenis in juridische sfeer als de twee kermisgasten en de financier van het meesterwerk niet rapido over de brug kwamen om de D2 Brothers uit de penarie te helpen. Of die gebroeders zelf geen tijd hadden om even uit hun studio te stappen en de noeste verslaggever te woord te staan, kwamen we helaas niet aan de weet. En ook de financier, in casu de ex-wafelbakker Jos Rooswinkel, was niet uit zijn verpakking gepeuterd om zijn visie op de affaire te laten verkondigen. Jammer. Maar misschien was ons Jos net even bezig om een boom te verbinden die was bezocht door een onverlaat met een bijl, waarbij wat spaanders waren gevallen. Ontroerend hè?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017