Skip to main content

Octopussy (267)

Hits: 600

vrijdag 15 september-2006
Zeewolde. Flevoland. Sommige mensen willen er nog niet begraven worden. Anderen beschouwen het als een El Dorado. Letterlijk. Een van die cowboys is R.V. Een typische 020: dik, kaal en een grote waffel. Met grote belangen in de polder. Hoe hij daaraan gekomen is? Moeten we even terug in de tijd.
Beginjaren negentig kon je in Flevoland voor 30 piek de vierkante meter nog grond veroveren. Had wel een industriële bestemming, dus binnen drie jaar na de aankoop moest er minimaal een bedrijfshalletje staan. Het provinciaal bestuur was nog maar een paar jaar daarvoor uit de verse klei getrokken, dus de controle op het allooi van de zich aandienende ondernemers was navenant. Appeltje eitje voor ondernemers als R.V. Met als dekmantel een bedrijf dat golfterreinen in shape hield, breidde onze 020 zijn industriële belangen in Zeewolde en wijde omgeving in rap tempo uit. De poen zou grotendeels afkomstig zijn van particuliere ondernemers die op de door Robbie bijgehouden golfbanen af een toe een putje maakten. Ja, ja. Maar de werkelijkheid was anders. De Dart Vader van Robbie’s onderneming was namelijk Johan Verhoek aka de Hakkelaar.
Het duurde even voordat het gemeentelijk apparaat van Zeewolde doorkreeg dat het met V. niet Nijntje Pluis was. Zo deed zich een gevalletje sex voor, waarbij een zeventienjarig meisje door Robbie was verkracht. Goed, volgens de lokale sheriff had ze erom gevraagd en het gevalletje belandde in de kwartelpot, maar de nieuwe toon was gezet.
En die weerklonk wat forser toen bleek, dat de zetbaas van Verhoek een etage op zijn huis had laten zetten zonder de daarbij behorende papierwinkel naar behoren te hebben uitgeruimd.
Robbie kreeg er de pest in en legde een schuit van zijn baas in de haven neer, pal voor het stadhuis. Verder haalde hij een vriend over om in het onwillige dorp een kroeg te starten met de lumineuze naam “Het Wapen van Zeewolde”. Die vriend was Bobby van der Zijden. Een telg uit een familie, die via haar onder toezicht van de firma Verhoek/Holleeder & Co opererende gokkastonderonderneming King Speelautomaten in haar onderhoud voorzag. Mede onder invloed van deze gebeurtenissen kreeg Zeewolde langzaamaan het avontuurlijke karakter van Urk en Volendam. Alleen, niet iedereen had dat nog door. Meer daarover in de volgende aflevering. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen