Skip to main content

Hi, ha, Hamilton

Hits: 389

zondag 29 januari-2006
Om met de schuifdeur in huis te pletteren: In de Bankers Club van Miami vond op 9 mei 1997 een bijeenkomst plaats, waarbij zo’n 25 vertegenwoordigers van bankinstellingen uit de VS, Midden- en Zuidamerika en Duitsland hun neus lieten zien. Het gezellig samenzijn was georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname en de lokale Hamilton Bank. De bedoeling was de financiële positie van onze voormalige kolonie op te krikken en daartoe hielden de Surinaamse minister van Financiën Molital Mungra, de president van de Surinaamse centrale bank Goedschalk en het baasje van de Hamilton Eduardo Masferrer een paar wervende toespraakjes. Tegelijkertijd werd de uitgifte van bankpromesses en schatkistpapier aangekondigd ter waarde van 20 meloen dollar.
Drie jaar later kreeg diezelfde Hamilton Bank regulier bezoek van een plukje federale controleurs en die financiële speurneuzen ontdekten ineens forse onregelmatigheden. Die bestonden ondermeer uit een 80 meloen dollar aan op zijn minst riskante leningen, waarvan zo’n 28 meloen naar Mexico was gesluisd ten behoeve van een stenenschuiver en de rest was uitgeleend aan een verzameling lege dozen en de net uit de grond getrokken Metrobank International op Vanuatu, ooit nummer één op het verlanglijstje van de Nederlandse goochelaar Robert Jan Doorn. Verder zat de Hamilton Bank op bijna twee miljard dollar aan Latijns-Amerikaanse deposito’s, gearriveerd in verzegelde enveloppes. Dat gaf het nodige gelazer in de glazen en in januari deden de Feds de tent op slot. De Hamilton werd verdacht van massaal witwassen. Waar de dollars vandaan kwamen hoeft nauwelijks betoog. De helft van de depositio’s werd overgenomen door de Israel Discount Bank, de andere helft kwam terecht in de kluis van de Federal Deposit Insurance Corporation. Overigens was het Newyorkse filiaal van de Israel Discount Bank zeer recent nog betrokken bij een Braziliaanse witwas-affaire van zo’n 2, 2 miljard dollar. Dus de poen van de Hamilton was in goeie handen.
Er resten ons nog een paar vragen: Hoe is het verder gegaan met de connectie tussen de Surinaamse overheid en de Hamilton Bank? Is er in 1997 of een later tijdstip ook een witwasconstructie in elkaar gehangen? Iemand? In Paramaribo of zo? Bij voorbaat.

Klik hier om uw reactie toe te voegen