Skip to main content

Intriges in de stad der muggen (009)

26 maart 2017

dinsdag 21 februari-2006
Ze hebben op een achteraffie al een beetje geoefend. De meisjes en jongens van de enquêtecommissie uit de Haarlemse gemeenteraad. Samen met (ex-) medewerkers van de gemeentelijke afdeling Vastgoed, een koppeltje wethouders, architecten, aannemers, makelaars en projectontwikkelaars.
Maar vanaf morgen gaan ze voor het echie. Dan gaan ze beginnen aan het sluitstuk van hun officiële onderzoek in de Antichambre van het stadhuis. Met openbare hoorzittingen.
Waar die poespas allemaal over gaat? Over de vraag hoe het kon dat er meloenen euro’s zijn uitgegeven door Vastgoed (een onderdeel van Stedelijke Ontwikkeling) zonder dat de Raad daarvan op de hoogte was. En mocht er uitrollen, dat er ook sprake is geweest van fraude of het wat al te kwistig rondstrooien van belastingpenningen dan is dat mooi meegenomen.
In wezen een nieuwe versie van een door ons naar boven getrokken onderzoek dat een Rekenkamercommssie al eens had gedaan. Maar soit. Die luitjes moeten ook aan de gang blijven, anders gaan ze een beetje uit hun voorgevel zitten te baggeren en daar is niemand bij gebaat.
Een van de getuigen is ene Joost van Eijsden, de directeur van Stedelijke Ontwikkeling. En dat is een ouwe kennis van ons. Daarvoor moeten we terug in de tijd. Naar 6 januari 2004, toen we meehielpen aan de bevalling van het eerste kind in deze serie. Wij schilderden in het verdere verloop in frisse tinten ondermeer de door lekkere vorkjes begeleide contacten tussen Joost en hotemetoten van bijvoorbeeld ING Vastgoed, AM, Heijmans en managementbureau ABC. De door MC (een voorouder van AM) gesponsorde bezoekjes van Joost aan voetbalwedstrijden en een alleraardigst “werkbezoekje” aan Portugal, dat door hem overigens stijf werd ontkend. Kortom Joost werd kundig ingepakt en kreeg ter verfraaiing een mooie strik. Had dat gevolgen voor Haarlem? Projectmatig. Financieel. Joost mag het weten.
De gemeente-voorlichting liet in die tijd weten dat wij wel aangename stukjes produceerden, maar dat het waarheidsgehalte soms ver te zoeken was. Oh? Maar wat besloot de Raad oktober vorig jaar? Een enquêtecommissie in te stellen naar de budgetoverschrijding van vele meloenen bij de afdeling Vastgoed. Een kind van Joost. Wij mogen redelijk soepel zijn als ze op onze tenen gaan staan, maar wij vergeten niks. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Intriges in de stad der muggen