Skip to main content

Recht zo die gaat!

dinsdag 16 augustus-2011
Laten we eens even kijken naar de uitstaande verplichting van een paar banken in Euroland. De vier grote Franse banken (BNP, CAG, SocGen, BPCE) hebben een schuldenlast opgebouwd van bijna 2,8 maal het Bruto Nationaal Product van Frankrijk.
Tegenover die schulden (van 5.645 miljard euries) staat een kapitaal van 210 miljard. De voormalige directeur van het IMF (toen nog kandidaat voor het Franse presidentschap) dacht dat de staat (lees de inwoners) wel zo'n 150 miljard konden bijdragen aan zo'n kapitaalsverhoging. Omgerekend kwam dat neer op 5600 euries per inwoner. Nog verder hakken in sociale voorzieningen dus. Laten we het dan maar niet hebben over Spaanse en Italiaanse banken.

Niet vreemd dat de lobbyisten voor de banken in het Brusselse pleiten voor een kleine verandering in het Europese Stabiliteits Fonds (ESF). Dat was opgericht om staten te steunen en had 440 miljard euries ter beschikking (op papier weliswaar). Waarom bouwen we dat niet om in een fonds voor de banken? Zal nog wel even snel geregeld worden is de verwachting, ook al omdat de VS dit wensen. Immers, Amerikaanse financiële belangen zijn in het geding, indien Europese banken omvallen. Als dat zou gebeuren moet de FED opnieuw geld gaan pompen en dat ligt wat lastig in het politieke klimaat in de VS.

Tegengeluiden tegen een wijziging van het ESF zijn er toch niet (zelfs niet van Bibi), de markt regeert en wordt beschouwd als een natuurverschijnsel waar niks aan te doen valt. Verblödung alom.
Protesten? Kijk naar Engeland. Het antwoord is dan duidelijk: protest is crimineel, er zijn altijd mensen die het slechter hebben, de traditionele media hebben een lobotomie ondergaan en zullen protest veroordelen en stemming maken, de politiestaat wordt uitgebouwd. Nee, er moet en zal bezuinigd worden op de overheidsuitgaven, om de schade van de financiële goochelaars binnen de banken te repareren. De kosten van dat redden: de staatsschuld van Ierland is verviervoudigd, van Spanje verdubbeld, van Duitsland met 20 procent gestegen.

Aardig hè, dat al diegenen die eerst in koor roeptoeterden voor meer deregulering, (de politiek moet met de tengels af blijven van de efficiency van de markt), nu in koor brullen om politiek leiderschap om de markt te redden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen