Skip to main content

Deuss en de Ruskies (002)

31 maart 2017
Hits: 623

zondag 10 december-2006
Wat lazen we eergisteren in het Deense dagvod Ekstrabladet? Dat de Britse zakenman Anthony Georgiou in oktober 1992 een meloen dollar heeft gestiekt aan ene Leonid Reiman om een poot aan de grond te krijgen in de booming telecommunicatiebusiness van swinging Sint Petersburg. En dat deed ie omdat vriend Leonid die business daar beheerste via het staatsbedrijf Telecominvest. Georgiou’s cadeautje ging naar rekeningnr. 761/309/12 bij Credit Suisse en op 12 october tekende Reiman voor ontvangst. Op 16 december 1992 verhuisde de poen naar een advocatenkantoor in Londen en kwam uiteindelijk met aftrek van kosten bij de Danske Bank in Kopenhagen terecht. Vervolgens werd in de Deense hoofdstad het BV’tje Danco Finans A/S uit de potgrond getrokken en schafte Reiman zich daar via dat nieuwe vehikel een comfortabel buitenhuis aan. De hele transactie werd begeleid door een Deense vriend van Reiman, de advocaat Jeff Galmond.
Op het oog geen gebeurtenis om je bakkie bier voor te laten staan en nog van veertien jaar geleden ook. Maar ... meneer Reiman is tegenwoordig Russisch minister van Telecommunicatie, de baas van het mega-telecombedrijf Svyanzivest en een persoonlijke gabber van president Vlad Putin. Een combinatie waar menig kapitalistische lekkerbek voor zou tekenen.
Die vriendschap tussen Leo en Vlad dateert overigens uit de beginjaren negentig toen ex-KGB-er Poetiepoe net bezig was zich een weg naar boven te banen in ambtelijk Sint Petersburg. Nou verdiende hij in die periode een scheet en een knikker, dus Leo bood hem heel vriendschappelijk een baan aan. Vladje zelf zag ervanaf, maar zijn echtgenote ging bij Leo wel aan de slag. Als logistiek medewerkster. Kijk, en zoiets schept een band voor het leven. Al dan niet onverhoeds ingekort door een dosis polonium of een andere lekkernij.
Tot zover misschien niet interessant genoeg om je zondagmiddag voor te onderbreken. Maar misschien kunnen we het nog wat leuker maken. Sinds 18 maart 2004 is namelijk een heel koppel speurneuzen bezig met een onderzoek naar een witwasaffaire, waarbij diezelfde meneer Reiman een miljard dollar heeft laten spoelen en strijken via de Bermuda Commercial Bank. Juist! De bank van de voormalige Nederlandse oliezwendelaar John Deuss, die hier niet zo lang geleden naar binnen is getrokken voor een BTW-carroussel rond partijen mobieltjes (!). Onze Johnnyboy, die in de afgelopen tijd om de een of andere reden zijn hele hebben en houden op Bermuda in de ramsh heeft gegooid, heeft dus niet alleen te vrezen voor eenzelfde lot als zijn Yukos-associé Stephen Curtis, maar ook voor een preventieve maatregel van de zijde van vriend Reiman. Want Deusemans weet gewoon te veel. Maar hé, wie met Ruski’s omgaat wordt ermee besmet. Of je nou aan de sushi zit of naar Arsenal zit te loeren. U hoort nog van ons. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Deuss en de Ruskies