Skip to main content

Cold Turkey (006)

05 januari 2017
Hits: 711

woensdag 1 november-2006
In de Nieuwe Revu die vandaag het licht ziet staat een heel artikel over de manier waarop de Koerdische zakenpief Huseyin Baybasin in Nederland voor 20 jaar achter het gaas werd gesleuteld. Met gemanipuleerde teepjes van de Israëlische firma Comverse, waarvan de leiding indertijd zulke leuke winstjes wegsleepte op de Amerikaanse beurs dankzij haar voorkennis van de eenmalige voorstelling van Osama’s Flying Circus op Manhattan en wijde omgeving (1).
Verschillende nieuwe getuigen uit de sfeer van de internationale cloak and dagger, die deels persoonlijk met Baybasin aan het rommelen zijn geweest, dragen materiaal aan voor de stelling dat de Turkse geheimedienst een hand heeft gehad in de samenstelling van die teeps, opgebouwd uit honderden telefoongesprekken die Huseyin voerde voor hij geclipt werd. Dat die Turkse speurneuzen (en hun Nederlandse collega’s) daarbij nogal grofkorrelig te werk zijn gegaan, bleek in wezen al tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten tijdens de rechtsgang in Nederland. Ze hadden er technisch gezien een zootje van gemaakt. Maar daar hadden de Nederlandse befbanken even geen boodschap aan. De oud-adviseur van de dankzij de Israëlische Mossad in een Turks cachot opgeborgen Koerdenleider Öcalan moest en zou erachter. Dat heet tegenwoordig tunnelvisie.
Het was best wel begrijpelijk dat de Turkse autoriteiten Huseyin erbij wilden naaien. Hij wist namelijk teveel van allerlei hoge figuren uit de brede toplaag van de Turkse samenleving, die gezellig zaten mee te vreten van de opbrengsten uit de roesmiddelenhandel. Zonder twijfel net als in ons Colombia aan de Noordzee, alleen is het hier beter geregeld. Maar waarom was het Nederlandse justitiële apparaat er zo op gebrand om Huseyin in Vught op te bergen? Handjeklap met de Turken net als in België (2)? Zogenaamde hogere belangen? Of speelden er nog andere zaken een rol?
Jaaaa, zegt het artikel in de Nieuwe Revu:

“In twee belangrijke Turkse media verschenen deze zomer lange verhalen over Baybasin. Zowel Anadolu Nieuws (een groot Turks persbureau) en weekblad Aydinlik schreven op basis van anonieme bronnen dat de Turkse geheime dienst Baybasin erin heeft geluisd. De Nederlandse overheid zou zelfs – in de persoon van een belangrijke Nederlandse justitieambtenaar – zijn gechanteerd”.

Chantage van een belangrijke Nederlandse justitieambtenaar? Nou dat kan geen puntenslijper zijn of een koffiekoningin. Een topjongen dus, die -noem eens een buitenwijk- in Turkije betrapt is bij iets onoirbaars waarvoor hij niet gestraft werd, maar dat wel keurig in de files van de Turkse neusjes verdween. Leuk voor later. Dat later kwam in de zaak Baybasin.
En het Nederlandse justitiële apparaat boog mee om een schandaal te voorkomen. Eitje. Vraag is natuurlijk wie die belangrijke ambtenaar was. Uuuuuuh. Wat was dat ook weer met die secretaris-generaal een paar jaar geleden? Die beschuldigd werd van hopsen met minderjarigen? Hoe heette ie ook weer? Ja! Bingo. Joris Demmink. Maar Joris zal toch niet...? Nnneeeee. Het zal wel om een andere hoge boy gaan. Kamervragen? Heerlijk, zo midden in de verkiezingskoorts. Stay tuned.

1. Zie de serie "Valt er nog wat te putten?" (helemaal doorlopen naar beneden).
2. Zie de drugsaffaire rond de Belgische minister van Justitie Onkelinx in "Zwijgen is voor de daders" (6) dd. 18 juli 2006.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 januari 2017