Skip to main content

Octopussy (263)

18 januari 2017
Hits: 778

zondag 10 september-2006
Even met een dweiltje over uw harddisk. Want we gaan het weer even hebben over Terra Vitalis. Ook zo’n club die luitjes met wat overtollige poen probeert over te halen om te investeren in een bos hardhout in Costa Rica. Dat is investeren op ruime termijn. En bovendien liggen die plantages niet ergens in Gaasterland of in de Kennemerduinen, zodat je met moeders niet effe erheen kan fietsen om te kijken of je boompies al een groeistuip doormaken.
In wezen ligt daarmee het doel al wijd open voor allerlei rakkers om de boel grootscheeps te belazeren en hun eigen zakken te vullen. En die tendens was van meet af aan bij Terra Vitalis ingebouwd. Aan de wieg van de club stonden namelijk een paar heren die al het nodige aan ongerief achter de rug hadden. Neem bijvoorbeeld Henk van de Meene, op financieel terrein ooit de gabber van de Almeerse grootgrondbezitter en voormalig groothandelaar in Aziatische mindbenders Johan Verhoek. Of Hisko Baars, internationaal valutakunstenaar en samen met beide voornoemde heren exploitant van hijg- en kreunsexlijnen elders in Europa. En dan Frans Boot, ondermeer de valuta-agent van Hisko in Nederland. Een leuk en uiterst betrouwbaar trio, dat als deftig front drs Janus C.M. Hovers aantrok, een commissaris van de Nederlandse Bank. Verder ging Terra Fatalis, sorry Vitalis, over tot reclame bij en sponsoring van RTLZ. Toch een teeveeprogramma waar nauwelijks een lachie af kan en dat door poenschuivers en ondernemers als redelijk sereneus wordt ervaren.
En om hun kwalijke verleden nog verder te maskeren trokken de boys de actie “CO 2 neutraal” van de grond. Daarbij kreeg de racebolide van Christijan Albers met veel lawaai een yin en yang-plakker van de teak-bende op zijn bolide. Dat stond voor het idee, dat zo’n groeibos in Costa Rica de CO 2 die meneer Albers en zijn collega’s de lucht indreunden ruimschoots nivelleerde. Dat gold dus ook voor andere weggebruikers en daar werd de aarde beter van. Dat je met een paar pakken spijkers op de baan wat dat betreft ook al heel aardige resultaten behaalt, daar moet je bij racefanaten en glamourlovers niet mee aankomen. Die liepen na de lancering van de actie allemaal ook al snel met zo’n plakker op hun reet. Want over publiciteit hoef je de drijvende krachten achter Terra Vitalis niks te leren.
Ze haalden in no time 82 meloen euro op, maar een onduidelijk deel daarvan werd gebruikt voor reisjes naar Ibiza, bolides en ander geneugten die geen kloten te maken hebben met het planten van groeikapitaal in Costa Rica. Er moest al gauw iemand komen die de zaak weer op de baan zette, anders werden Docters van Leeuwen en zijn volgelingen misschien wakker. Die nieuwe werd Hans Noomen. En er moest iemand uit die de schuld kreeg voor de wat te ruim uitgevallen representatiekosten. Dat was Frans Boot. Die laatste moest dus opzouten uit het kantoor aan de Haarlemse Dreef en Hansepans maakte zijn entree. Nou mag je toch veronderstellen, dat zo’n swiffer als Noomen een kind is uit een onbevlekte ontvangenis. Leek er niet op. Ook al in de ondeugende valutakunst gezeten. Maar Docters draaide zich op dat moment misschien net effe lekker om.
Hoe dit ook zij, Frans nam het niet dat hij zo maar de boot was uitgekinkeld en ging over tot de taktiek der beslagleggingen. Hoop heisa, maar het bleef redelijk stil. In die stilte is Frans ook nog stilletjes bezig om een stoottroep van aandeelhouders te formeren om een tegencoup uit te voeren. Kortom, het rommelt hevig aan de Dreef, mar gelukkig is de Terra vitaal.
Tussen twee haakjes: u nog wat gehoord over die plantages in Costa Rica? Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 januari 2017