Skip to main content

Lee Harvey Osvaldo

Hits: 353

dinsdag 24 januari-2006
Een oud nieuwtje. Op 5 mei 1979 werd ene Raymond Lee Harvey gearresteerd door een stel linkmiegels van de Secret Service in de Civic Center Mall van Los Angeles. Bijna tegelijkertijd kreeg Osvaldo Espinoza Ortiz, die in Harvey’s slagschaduw had gestaan, aan het eind van zijn armen ook wat ijzerwaren aangemeten. Vriend Raymond bleek bij zijn aanhouding in het bezit te zijn van een revolver met losse flodders. Die flodders had ie moeten afschieten als president Carter voorbijkwam, op weg naar een Mexicaans feest ter gelegenheid van de 5e mei (1).
Na wat gekieteld te zijn door de alerte linkmiegels bekenden de twee mannen, dat zij in opdracht hadden gehandeld van twee Mexicaanse heren die volgens hen erop uit waren om Carter’s lampje uit te blazen. De losse flodders van Harvey hadden voor afleiding moeten zorgen bij de geplande aanslag. De opdrachtgevers zouden domicilie hebben gekozen in het nabijgelegen Alan Hotel.
De Secret Serviezen haastten zich naar het betrokken hotel, maar de vogels hadden al de vleugels genomen. Ze hadden uitgecheckt op de dag van Carter’s feestelijke entrée. Alles wat zij in hun kamer hadden achtergelaten waren een geweerkist en drie rondjes scherpe munitie. Ondanks de verklaringen van het wonderlijke duo “Lee Harvey”/“Osvaldo” en de in het hotel aangetroffen spulletjes belandde het dossier op de stapel van afkoelende cases.
Maar voor Carter moet de boodschap zo helder zijn geweest als de inhoud van Freddie’s fustjes. Mogelijk om die reden gaf hij zo’n twee maanden later officieel toestemming voor geheime steun aan de Islamitische rebellen in Afghanistan. Een besluit dat ondermeer leidde tot de spectaculaire voorstelling van het Flying Circus op Manhattan en de oproep van Adje “the Leatherman” Melkert om die 1200 man als de sodemieterij naar de achtertuin van Osama te sturen.
Een ander bewijs voor de these dat Carter in die periode knap in de war moet zijn geweest, volgde op 15 juli. Op die dag bezorgde hij zijn landgenoten namelijk een iglo-douche door voor de buis zijn berucht geworden “malaise speech” te houden naar aanleiding van de zoveelste energiecrisis. Daarbij hield hij de kijkers voor dat de energieproblemen niet alleen te wijten waren aan de OPEC maar ook aan hun eigen hebberigheid, hun eigen materialisme. Dat mocht zo waar zijn als de liefde van Bing Crosby, maar zoiets kan je als Amerikaans president beter niet zeggen. Zijn Republikeinse tegenstanders kopten zijn afzwaaier keurig in de touwen en mede daardoor won hun kandidaat Ronnie Reagan, die nog net wist dat de staart van een paard aan de achterkant zit, ruim een jaar later de verkiezingsrace.
Tenslotte gaf Carter op 20 oktober de afgezette sjah van Perzië na lang aandringen van vooral Schreibtischmörder Kissinger toestemming zich medisch te laten behandelen in een Amerikaans ziekenhuis. Het vormde de aanleiding tot de revolutionaire gijzeling van het Amerikaanse ambassadepersoneel in Teheran met zijn tot in de tegenwoordige tijd nagalmende gevolgen. Dat duo Lee Harvey/ Osvaldo wordt bedankt. En hun opdrachtgevers ook.

1. Op 5 mei 1862 werd een Frans leger verslagen in Puebla.

Klik hier om uw reactie toe te voegen