Skip to main content

De medallie van Ali

Hits: 349

donderdag 5 januari-2006
Er zijn nogal wat lezers geweest die het artikel “Hoe een schoonmaakster de Somalische Jeanne d’Arc werd” als lulkoek beschouwden (1). Volgens die pennenvrucht zouden luitjes uit de slagschaduwen van de CIA bewust onze publieksgeile voorgangster in de strijd tegen de nieuwe communisten de maarschalkstaf en een busje pepperspray in de handen hebben gefrommeld. Want als er geen Koude of Warme Oorlog is, dan moet ie uitgevonden worden. Om de groei-economie van de grote geldboeren op gang te houden. En hoe krijg je zo’n oorlog op gang? Door aanslagen à la Pearl Harbor, Tonkin, Manhattan, Madrid, Londen of de Linnaeusstraat te initiëren of te gedogen. Om daarmee via een uitgekiende strategie van de spanning de angstige onderdanen ervan te overtuigen dat hun vrijheid in gevaar is. Voor dat goede doel leveren ze niet alleen een flinke hap van hun persoonlijke vrijheid in, maar ook een flinke hap uit hun portemonnee. Want het rinkelen met de sabel in oorden als Afghanistan en Irak en straks misschien ook nog in Iran, Syrië, Korea of op het Zuidamerikaanse drielandenpunt kost een flinke bundel florijnen.
In die neoconservatieve strategie van de spanning heeft Ali Cyaan Kali als een soort ebbenhouten Pinocchio een belangrijke rol gespeeld. Vooral door uit te varen tegen het dragen van hoofddoeken (hoewel de Heilige Maagd ook altijd wordt afgebeeld met zo’n ding op haar hoofd en Bea vroeger ermee naar school fietste als de weersomstandigheden daarom vroegen), bijzonder onderwijs, gefrutsel aan de clitoris (hoe zit het met de kleine Joodse jongeheer?), de pedofilie van Mohammed (wij raden Ali aan eens goed om zich heen te kijken in Den Haag), de minderwaardige rol van de vrouw in het islamitische huishouden etcetera etcetera. Ze schreef er ook boeken over en scenario’s voor films.
Voor al dat werk wordt ze nu door de gezamenlijk Europese hoofdredeacteuren van Reader’s Digest onderscheiden met de titel “Europeaan van het Jaar”. Reader’s Digest? Was dat tijdens de Eerste Koude Oorlog niet een van de belangrijkste vodden die door de CIA gebruikt werden om disinformatie te verspreiden over de commies? Jawel. Met gifkikkers als Arnaud de Borchgrave, Robert Moss en Michael Ledeen in haar gelederen. Makkers van Interdoc-directeur C.C. van den Heuvel, van wie Ledeen op dit moment hard bezig om ons over te halen Iran en Syrië bij de ongeschoren strot te grijpen.
En juist van dat vod krijgt Ali nu een onderscheiding. Uitgereikt door Ayaan-fluisteraar Neel Kroes. Hé, de wekker gaat. We moeten aan de slag.

(1) Zie daarvoor de site van de Morgenster.

Klik hier om uw reactie toe te voegen