Broodroof
dinsdag 4 juli-2006
Ik ben op 8 januari met mijn Tour de France begonnen. Met de eerste 61,5 km. In januari, tja want anders red ik het niet. Laten we eerlijk zijn: dat redt een normaal mens niet. Ze rijden dit jaar 3639 km. In drie weken tijd. Ik lig op schema, want zondag reed ik precies bovenop mijn favoriete bult bij de watertoren van Scheveningen mijn eerste drieduizend kilometer. Ik was daar zeer trots op en ik hoef er nu nog maar zeshonderddertig te doen om mijn Tour te voltooien. Of ik er dan nog een Vuelta achteraan plak weet ik nog niet. Als ik doortrap haal ik dit jaar de zesduizend wel, maar tja, de Vuelta?
Ik vrees dat die dit jaar niet eens gereden wordt, na het nieuwe dopingschandaal wat in Spanje is losgewroet en dat nu de Tour in zijn greep heeft. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze vorige week in Spanje groot gelijk gaf dat ze zijn gaan staken bij het nationaal kampioenschap. Maar tegelijk is de vraag wat schoten ze ermee op? Er is geen vakbond die de stakingskassen opentrok. Terwijl het toch om de broodwinning gaat.
Ik heb het al vaker betoogd: haal doping uit het mafiose circuit! Wat er nu weer gebeurd is pure broodroof. Zonder aanklacht worden er voor hun boterham (ok, ruim belegd bij een aantal) werkende mensen op straat gezet. Dit kan nergens, in geen enkel beroep, dus waarom wel bij het wielrennen. In de NRC lees ik vandaag dat er ook voetballers en tennissers onder de pakweg 200 klanten van de Spaanse dokter Fuentes zitten. Heh?? Hoe kan dat? Hoe zit dat dan met de WK-voetbal en Wimbledon? Waarom horen we daar dan niets over geschorste spelers? Het is selectief repressief beleid. En uiteindelijk heeft eenieder toch het recht om met zijn lichaam te doen wat hij of zij wil. Koffie, thee, limonade of drugs en alcohol. Slikken!! We doen het allemaal, de godsganse dag door. Maar van sportmensen maken we übermenschen die op bruine bonen bijvoorbeeld tegen een berg aan moeten scheuren. En er wordt natuurlijk troep geslikt en er vallen doden. Juist daarom moet het niet verboden worden, maar begeleid. Op de dopinglijst staan sowieso zaken die belachelijk zijn, maar heel veel is, mits onder goede medische begeleiding ook niet perse zo slecht. Het gaat bovenal om goede medische zorg voor mensen die voor hun werk (en ik hoop ook voor de lol als sportmens) prestaties leveren die abnormaal zijn, maar die met goede zorg en een goede programmering wel te doen zijn, voor atleten die ook nog eens meer getalenteerd zijn dan de gemiddelde mens. Ook de nu gewraakte bloeddoping is niet perse slecht mits goed aangepakt. Zoals de huisarts Nikkels zegt: "Vervalst het competitie of houdt het profsporters op een goede manier gezond?" Dat is de enige juiste stellingname. Renners dienen een betere medische begeleiding te eisen. Als ze straks de Vuelta plat gooien moet dat de eis zijn!
En voor de rest rijd ik wel m'n eigen rondjes door de duinen. (Hans de Bruin)