Wetenschappelijke ethiek
zaterdag 18 maart-2006
Egypte, Azerbeidjan, Turkije, Irak, het zijn een paar landen waar de afgelopen weken mensen overleden zijn aan de gevolgen van h5n1, oftewel de vogelgriep. Uiteraard is alles onder controle en kan een ieder rustig gaan slapen, vooral geen reden tot paniek. De regering waakt en wetenschappers zijn dag en nacht bezig om een antivirus te ontwikkelen. Eh, nou niet helemaal...
Het Amerikaanse blad Nature heeft in een hoofdredactioneel commentaar de vinger gelegd op de kwalijke wijze waarop door onderzoeksinstituten en organisaties als de WHO (wereld gezondheids organisatie) en de FAO (voedsel en landbouw organisatie van de VN) wordt omgesprongen met dit onderzoek. Want onderzoek is big business en diegene die het eerst een antimiddel weet te ontwikkelen die is kassa kassa binnen. Zijn of haar naam is gemaakt in de wetenschappelijke wereld. Dus, wat doen de dames en heren... ze houden veel van de onderzoeksresultaten voor zichzelf. Of delen het met geselecteerde groepen onderzoekers. Uiteraard worden deze onderzoeken betaald met het geld van de belastingbetaler, maar dat zegt niks.
De Italiaanse onderzoekster Dr. Ilaria Capua van het Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie heeft dit onethische gedrag publiek gemaakt en heeft als tegenzet haar resultaten als een soort open source software beschikbaar gesteld voor iedereen, door een en ander te publiceren op de GenBank database. Een aantal andere onderzoekers heeft haar voorbeeld gevolgd. Voor de overigen geldt: eerst de eigen eer, de rest kan stikken. Gewoon de ethiek van de globalisering.