Skip to main content

Herhaling van zetten

Hits: 308

woensdag 15 februari-2006
Vorige week kreeg Robert Grenier de zak. Tot dan toe was Robertje het hoofd van de afdeling terrorismebestrijding van de CIA. Drukke job dus. Nou maakte die afdeling gebruik van verhoormethodes die niet thuishoren in de categorie kosher. Met bijvoorbeeld stroomstoten door de ballen tot ze gaar zijn, prikkelende behandelingen van zijn donkerste gedeelte tot de terrorist in kwestie rijp is voor een permanente bezetting van een dark room, langdurige onderdompelingen in ijskoud water tot de terrorist in kwestie denkt dat ie een pinguin is, en/of het net zo lang beknuppelen van zijn voetzolen tot meedoen aan de vierdaagse definitief uit het lijstje van zijn liefste wensen geschrapt kan worden.
Methodes die ooit verfijnd zijn door Klaus Barbie. Na een succesvolle slagerscarrière in Adolf’s heerscharen in Amsterdam en Lyon, een CIA-asset in Zuid-Amerika en betrokken bij de irreguliere handel in wapens en drugs van de Agency in de jaren zeventig en begin tachtig van de vorige eeuw. Tot hij in 1983 werd gearresteerd en overgebracht naar Frankrijk om berecht te worden voor zijn “anti-terreurbeleid” in Lyon. Hij kreeg levenslang.
Terug naar Robert Grenier. Hij zat met een probleem. Hij was namelijk niet gecharmeerd van bovengenoemde methodes om islamitische verdachten tot spreken over te halen. Ergo ook tegen het overvliegen van deze heren naar landen waar martelen net zo gewoon is als een gebedsmatje uitkloppen. Maar er was nog iets.
De vliegtuigen die hierbij in gebruik waren/zijn brachten de gevangenen wel keurig voor verdere behandeling over naar landen als Afghanistan, Marokko, Egypte, Syrië (!), Turkije, Albanië, Roemenië en Polen, maar ze moesten leeg terug. Kijk, dat is niet economisch. Die War on Terrorism kost toch al geld dat het barst, dus waarom geen twee vliegen in één klapper? Net als vroeger bij de Iran-Contra en nog vroeger in Zuid-Oost Azië ten tijde van de oorlog in Vietnam.
En wat gebeurt er dus nu, als je de berichten mag geloven die nu aarzelend beginnen door te druppelen in de Amerikanse pers? Juist. De CIA en aanverwante clubs hebben de draad gewoon weer opgevat. Heroïne- en wapenhandel om allerlei stiekeme operaties te financieren en eigen zakken te vullen. Kunnen ze in Straatsburg en Brussel weer nieuwe commissies benoemen om de zaak te onderzoeken en met niks thuis te komen. Kijk, zo word je nou sadder en wiser.

Klik hier om uw reactie toe te voegen