Skip to main content

De vergiftigde pion van de Golan (001)

25 maart 2019
Hits: 1061

In het schaakspel bestaat 'de vergiftigde pion': het schaakstuk kan ogenschijnlijk gepakt worden en op het eerste gezicht lijkt dat voordelig uit te pakken, maar het vervolg van het spel zal duidelijk maken dat het een vergissing was. Zo is dat ook met de Golan hoogte die al meer dan vijftig jaar door Israël bezet wordt gehouden en nu door Trump wordt 'aangeboden'. Het lijkt een onverwacht voordeel voor het 'kruisvaardersbastion' dat het westen in het MO als politiepost heeft geïnstalleerd, maar het zal blijken vergiftigd te zijn.
De Golan was 50 jaar een onderhandelingsobject in een vredesregeling en regelmatig was die vredesregeling dichtbij. Een maal (tijdens Rabin die werd vermoord) was die in kannen en kruiken toen diezelfde VS hem onmogelijk maakten en ook deze maal wordt door de VS iedere mogelijkheid van een vredesregeling in het Midden Oosten getorpedeerd.
Een goede schaker weet de verleiding om 'het cadeautje' van een vergiftigde pion te accepteren te weerstaan. Maar de Israëlische premier Netanyahu, die de aanstaande verkiezingen ingaat met de dreiging van een proces over corruptie, zal het twijfelachtige cadeautje zonder twijfel accepteren, omdat het hem de verkiezingsoverwinning zal brengen.
De isolatie van Israël in het MO was de laatste jaren doorbroken door de alliantie met Saudi-Arabië en andere feodale Arabische regimes tegen Iran. Ook al erkenden deze landen Israël niet, de angst voor de Islamitische Republiek (van de concurrerende shiitische bloedgroep in de islam) bracht hen tot elkaar in een vreemde spagaat. Al eerder hadden deze regimes daartoe de Palestijnen verraden. Maar dit cadeautje van Trump kunnen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan zonder in de problemen te komen als hoeder van de twee belangrijkste heiligdommen van de islam. Het zou hun positie die toch al niet rooskleurig is verder ondermijnen. Ook landen als Egypte en Jordanië, die wel diplomatieke relaties met Tel Aviv onderhouden, zullen dit niet kunnen accepteren, net als het gros van de internationale gemeenschap.
Dat is het vervelende van een vergiftigde pion : soms sta je zo slecht in het spel dat je hem wel moet aannemen, zoals Netanyahu nu. Ook in Israël beseffen velen dat dit niet verstandig is. Maar in de hitte van de (verkiezings)strijd zal het door Netanyahu worden gebruikt om zijn gekreukte blazoen op te vijzelen en de verkiezingen te winnen. De brokken zijn voor later. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2019
De vergiftigde pion van de Golan