Skip to main content

De "nieuwe" EU-leiding

03 juli 2019
Hits: 1326

Mijn vader zaliger, die ik wel vaker aanhaal in de politieke situatie van vandaag, gebruikte een aantal beeldspraken die heden ten dage nog uitstekend dienst doen. Een van mijn favorieten was 'de mussen op de bovenleiding van het spoor': de trein passeert en de mussen vliegen op, om op een andere plek op de bovenleiding terecht te komen. Bovenleiding staat hier voor de leiding van de EU.
Deze beeldspraak is perfect voor het weergeven van wat 'Europa' overkomt bij de wisseling van de wacht in de Europese Commissie: Ursula von der Leyden, minister van Defensie van de BRD volgt voorzitter Juncker op, Christine Lagarde, leider van het IMF, wordt de nieuwe president van de Europese Centrale Bank, de Belgische premier Louis Michel wordt de nieuwe "president" en een voormalige socialistische minister van Buitenlandse Zaken van Spanje volgt Mogherini op als commissaris voor BZ.
Opvallend is het buiten de hoofdprijzen vallen van onze Timmerfrans, bedeeld met de troostprijs van vice-voorzitter.
Het tekent de positie van ons land, dat zich graag onmisbaar in de hogere regionen van de EU acht. Rutte werd immers bij ons getipt als EU-voorzitter en ook dat bleek een droombeeld. De overige EU-landen weten wat Nederland waard is: de meest trouwe Anglo-Amerikaanse vazal ter aarde. Het overgebleven bruggehoofd, nu Engeland de EU verlaat. Zo iemand zet je niet aan het hoofd.
De opvolging werd, o zo democratisch maarnietheus, bekokstoofd door de regeringsleiders en zal zonder twijfel bekrachtigd worden door het nep-parlement te Brussel. Het is allemaal bekokstoofd door Duitsland en Frankrijk: Merkel, die trillend plaats maakt voor een nog ongewisse opvolger, en Macron die een deconfiture wacht in eigen land waarvan de hevigheid zal doen denken aan revolutionaire tijden. Zijn voorganger Hollande wist laagterecords te scoren in de polls, maar was niet gehaat zoals Macron.
Het project EU is in gevaarlijk vaarwater geraakt. Op welke zandbank het de komende 'regeerperiode' stuit is nog ongewis. Of het een volgende bankencrisis is of oplopende spanningen met Rusland door het klakkeloos volgen van Washington in de confrontatiepolitiek met China of Iran. Maar het stranden is zeker. (WK)

Appie
Het is juist goed, dat Timmermans vice - voorzitter blijft. Ursula weet van toeten noch blazen en zal zwaar op Timmermans moeten steunen. Bovendien kan een voorzitter (is een meer protocollaire functie) zich veel minder permitteren dan een vice - voorzitter. Dat heeft Timmermans al laten blijken. Om effectief te kunnen werken, moet Timmermans dus gewoon blijven zitten en was dat misschien precies de bedoeling. Timmermans blijft daarmee de luis in de pels en dat gaat hem goed af.
I
Tja, die nieuwe europese leiders, zoals:
Josep Borrell, werd gedwongen af te treden als president van het European University Institute, omdat hij vergeten was om neveninkomsten van een kleine 300.000 euries van een energiebedrijf op te geven. Tja uitstekend geschikt voor europese buitenlandse zaken.
Christine Lagarde, veroordeeld tijdens de affaire Tapie, voor verduistering van 400.000.000 euries belastinggeld. Daarna succesvol leidster van het IMF, nu dan Europees Bankier.
Charles Michel, geen vijand van rechtsradikalen, dus uitstekend geschikt om voor evenwicht te gaan zorgen.
Ursula von der Leyen, na een reeks van schandalen en verspilling van belastinggeld, groot voorstander van een harde lijn tegenover Rusland en meer geld voor bewapening.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 juli 2019