Skip to main content

De BAM, de Bank en de papaver

20 september 2001

Op dit moment zijn heel wat rubberzolen koortsachtig op zoek naar de verblijfplaats van Osama bin Laden. Om hem uit de roulatie te halen. Dead or alive. Dead is het makkelijkst. Alive komt hij misschien in kamp Zeis te zitten of in het celletje naast Milosevic. Kan Nederland zich meteen weer eens leuk profileren.
Minder fysiek gerichte woelmuizen zijn bezig uit te vlooien waar Bin Laden's organisatie Al Queda zijn centen heeft opgeborgen om haar jihad te financieren. En ook op dat terrein drukt Nederland zijn neus tegen het venster. Want mocht het zo zijn dat de opstandige telg uit de invloedrijke Saoedisch-Jemenitische familie Laden (of Ladin, wat u wil) nog een fris aandelenpakketje bezit in de SBG ofwel de Saudi Binladin Groep, dan komen de kluizen van de ABN/AMRO in aanmerking voor een uitkambeurt. Dè Bank is namelijk een van de twee grote westerse banken die de SBG financieel bijstaat. De andere is de Amerikaanse Citibank. Precies onze twee favoriete banken, waarover wij nogal wat onfrisse dingen hebben gepubliceerd. Voornamelijk in verband met het onderbrengen van drugsgelden (zie daarvoor eerdere berichten in deze rubriek en de site van de Morgenster). En "toevallig" worden opbrengsten uit de drugshandel eveneens aangemerkt als brandstof voor de Al Queda-machine.
Terug naar de SBG. Die had tussen 1975 en 1985 een Nederlandse partner: de BAM. Ofwel de Bataafsche Aanneming Maatschappij. In die joint-venture participeerde de BAM met 45 procent. Samen realiseerden zij in die periode volgens de afdeling voorlichting van de Koninklijke BAM NBM NV utiliteitsbouwwerken en paleizen. Dat laatste zonder twijfel voor de Saoedische koninklijke familie, die op goede voet stond (en staat) met de familie Laden. Inclusief Osama, die in die tijd ook al aktief was in Afghanistan bij de guerilla tegen het Russische leger. De strijd werd heimelijk gesteund door de CIA, die net als tijdens de oorlog in Vietnam en later de Iran/Contra gebruikmaakte van wapens-voor-drugsdeals om de zaak betaalbaar te houden. Of liever nog: profijtelijk. Onnodig te zeggen dat Nederland bij die deals een stevig woordje meesprak (zie: "Koekkie en zijn advokaat" op de site van de Morgenster). Over profileren gesproken.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 september 2001