Skip to main content

Dag Bib (004)

16 april 2018

De vraag was of de geallieerden inderdaad de golfterreinen in Nederland hadden gebruikt om in het geheim agenten af te zetten en op te halen. Kon het? Bij de Haarlemse oud-golfbestuurder Van Hengel gooiden wij jaren geleden al eens een visje uit over deze materie.
Van Hengel: "In het begin van de oorlog hadden wij 18 golfbanen. De Duitsers hadden toen nog het idee dat ze Engeland zouden veroveren. Dus was er geen noodzaak om een verdedigingslinie te bouwen. In 1942 veranderde dat en bouwden ze de Antlantikwall. Daar lagen de golfterreinen van Zandvoort, Noordwijk, Den Haag en Domburg in. Er werden bunkers op gebouwd en het gras werd er afgehaald voor camouflage. Op de andere golfbanen werden palen neergezet om te voorkomen dat geallieerde vliegtuigen daarop konden landen".
KM: Voor die tijd was dat dus wel mogelijk.
Van Hengel: "Laat ik u dit zeggen: het was een ree‘le mogelijkheid".
KM: Is het ook gebeurd?
Van Hengel: "Daar laat ik mij niet over uit".
Het gelijk van Feldhaus van Ham is daarmee nog niet aangetoond, maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat er zeker in de eerste jaren van WO II dit soort geheim vliegverkeer heeft plaatsgevonden tussen Engeland en Nederland in de aanloop naar het beruchte Englandspiel. En niet alleen via golfterreinen. Wij komen hierop terug.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 april 2018