Skip to main content

Octopussy (211)

10 januari 2017
Hits: 537

woensdag 15 februari-2006
Zetten ze bij Elsevier vanochtend om een uur of half twaalf een artikeltje op de site onder de kop “Moszkowicz onder vuur OM in zaak Holleeder”. Blijkbaar hebben ze het dossier-Holleeder of een deel ervan ook kunnen inzien. Naast een verwijzing naar de verklaring van Willem Endstra dat hij op het kantoor van Bram een gun op zijn hoofd kreeg van Holleeder (1) staat in het artikeltje verder nog dat de Neus zo’n twee jaar lang het doen en laten van vriend Brammetje op diens kantoor met camera’s zou hebben gevolgd. Het doel daarvan zou zijn geweest om Bram volledig in de tang te kunnen houden.
Elsevier:
“... Het dossier bevat een verklaring van de Criminele Inlichtingeneenheid van de Amsterdamse Recherche met voor Moszkowicz ronduit beschadigende informatie over zijn omgang met één van de medeverdachten van Holleeder. Moszkowicz noemt de informatie “roddel en achterklap” en spreekt van een “actie beschadiging”. Vergeefs verzocht hij officier van justitie Fred Teeven het dossier op dit punt te schonen”.

Wat dat laatste betreft: wat schreven wij al op 30 januari (in aflevering 202), na de arrestatie van Holleeder cs. aangevuld met een plukje zogenaamde Joego’s? Het volgende:

“... De vraag is nu of Holleeder door die happening wel gebruik kan maken van zijn vaste advocaat. En of we die laatste niet terug zullen zien op een plek in de rechtzaal, die hij normaliter niet gauw zal innemen”.

Dat deden we uiteraard niet voor de kat zijn fiedel. In het dossier zitten namelijk meer dan één beschadigende verklaringen. Alle van de hand van chef CIE Johan van Looijen, die daarbij opmerkt dat de getuigeverklaringen niet gecontroleerd konden worden.
Zo heeft één exemplaar betrekking op een vermeende sportieve close encounter van Bram met de zuster van Dino Soerel, een van de topjongens van Holleeder’s gezelligheidsvereniging (2). Een gebeurtenis die eveneens voor de generaties na ons zou zijn vastgelegd.
Waarom Fred zulke berichten uit de samenleving in het dossier heeft laten zitten is niet helemaal duidelijk, maar waarom Bram ze eruit wilde hebben wel. Of ze nou waar zijn of niet. Stay tuned.

(1) Zie onze mail aan Moszkowicz op 29 juni 2005 (aflevering 178 van Octopussy op de Followup-site).
(2) Zie aflevering 207 dd. 7 februari 2006.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 januari 2017