Skip to main content

Braààààànd

Hits: 394

maandag 9 januari-2006
Hoppa. Krijgt de ABN AMRO weer eens een ram tegen de gevulde pens. In Amerika even een boete van 80 miljoen ophoesten vanwege het listig rondpompen van onwelriekende Russische poen en geknoei in Dubai om Lybië en Iran uit de wind te houden.
Nou was dat voor ons geen verrassing. Het speeltje van meneer Rijkman (jawel) Groenink komt niet voor niks vaak voor in onze kolommen. Mede dankzij de inventieve theaterstukken van dochterondernemingen als het Bouwfonds (met hoofdrollen voor Willem Endstra en Klaas Hummel) en LaSalle (met hoofdrollen voor Jim Vassilos en Theo Bark).
Die laatste dochter is trouwens ook nu weer in het nieuws. De leiding van LaSalle in de windy city had namelijk in de jaren negentig trustfondshouders overgehaald hun poen over te hevelen naar de toen net in het leven geroepen beleggingsfondsen van de bank. Zou veel lucratiever zijn volgens LaSalle. Maar het ging niet goed en in 2002 werden die beleggingsfondsen dan ook opgedoekt. De beleggers voelden zich besodemieterd en dienden een eis tot schadevergoeding in. Kan voor de ABN AMRO op korte termijn weer een zeperd van tientallen miljoenen opleveren. Als de judge de klagers tenminste gelijk geeft. Dè Bank wilde geen commentaar geven op de nog onder de rechter vertoevende LaSalle-zaak. Damage-control, you know.
Wat dat laatste betreft nog even een opmerkelijk detail. Op 6 december 2004 werd LaSalle geconfronteerd met een gevalletje brandschade. Precies op het moment dat de grote jongens van de bank op bezoek waren in Amsterdam brandde de 29ste etage van het hoofdkantoor in Chicago totaal uit. Kortsluiting of zo. Volgens berichten uit de Amerikaanse pers net ten tijde van een officieel onderzoek naar de interne gegevens van de bank over de activiteiten van een stel internationale trusts en de bijbehorende overboekingen. En waar zouden die opgeslagen zijn geweest? Op de 29ste etage.
Gek hè, maar dat doet ons meteen denken aan de brand op 20 februari 1999 op de eerste etage van ABN AMRO’s filiaal aan de Amsterdamse Sarphatistraat. Een brand, die praktisch onopgemerkt bleef, behalve voor ons. “Toevallig” dreigde ook daar gevaar voor de bank, nadat vier voormalige medewerkers van dit zogenaamde diamantkantoor in november 1998 alsnog waren gearresteerd wegens het achteroverdrukken van 180 miljoen piek. Alsnog, want de bank had in de voorafgaande periode een deal met de vier onverlaten gesloten om de zaak stil te houden. Vooral omdat dat filiaal jarenlang als internationale wasserette had dienst gedaan en de vier voormalige medewerkers daar alles van wisten. De hoofddirectie niet. Althans, dat werd ons voorgespiegeld toen publiciteit de stilte had verbroken en een justitieel onderzoek op gang was gekomen. Je moet het geloven willen. Maar wij heten Thomas.

Klik hier om uw reactie toe te voegen