Skip to main content

Catalonië en Madrid (019)

15 oktober 2019
Hits: 1065

Het vonnis is geveld in het politieke proces tegen de negen leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging: 8 tot 13 jaar. De helft van het maximum (25 jaar) zoals geëist door Madrid's Openbaar Aanklager. Oriol Junqueras, vice-premier in de 'regionale' regering van de naar Brussel uitgeweken president Carles Puigdemont, kreeg de hoogste straf: 13 jaar. De overige 8 verdwijnen, als het aan de macht ligt, 9 tot 12 jaar achter de tralies voor 'opruiing en burgerlijke ongehoorzaamheid': het houden van demonstraties, het organiseren van het Referendum op 1.10.2017 en het vervolgens (halfslachtig) uitroepen van de Onafhankelijkheid in het Catalaanse (deelstaat)parlement. In 'rebellie' werd niet bewilligd door het Hooggerechtshof dat de uitspraak deed: er was geen sprake van het oproepen tot geweld. Dus alleen de mogelijkheid bieden tot 'stemmen' is al voldoende voor deze extreme straffen. 

Onmiddellijk zijn de Catalanen de straat opgegaan en hebben het vliegveld van Bacelona bezet. Madrid denkt met deze zware straffen de Catalaanse opstand te bezweren. Met de Baskische opstand (vanaf het begin met wapens) is dat ook gelukt, zo malen ze. Dit varkentje moet ook kunnen worden gewassen. Geloof het maar niet.

Dit kan alleen maar tot meer verwikkelingen en geweld (de opstand was tot nu geheel geweldloos) leiden. Het idee dat zo'n uitspraak tot bestendiging van de situatie zou leiden is een gevaarlijke misvatting van de Franquistische staat. Na de dood van Franco (1974) is er niets essentieels veranderd bewijst deze uitspraak het gelijk van de Catalanen. Cosmetische aanpassingen hebben de 'permanenten', een repressieve staat met paramilitaire politie, geheime diensten, verrot juridisch systeem en de monarchie, intact gelaten. Alleen de Republiek kan daar verandering in brengen, zoals geeist door de Catalanen. Ze zullen winnen.  'Abajo el terror Franquista!' (WK)

stan van houcke
en nog steeds denken dat democratie en het neoliberale kapitalisme onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? ik hoop dat de catalanen massaal in opstand komt. iemand moet beginnen, nietwaar.
Paleander
Toen een professor werd gevraagd dat de onafhankelijkheid uitroepen, "niet zou betekenen vrijdag zijn jullie zelfstandig en maandag zijn jullie lid van de EU?!" Antwoordde zij zeer wijs, "waarom niet..?" Saillant detail een eerdere de kans op een vergaande autonomie hebben de Catalanen, in tegenstelling tot de Basken laten passeren; ergo als toeristisch drukste en rijkste provincie willen we niet langer Spaans zijn, dus gaan we braaf stemmen en worden we erkent als Catalonië. Franco erbij halen snijdt geen hout, hebben de voorstanders van Catalonië iets te vaak en te ongenuanceerd gedaan, resultaat kapotte familie's. maar ja als 'nationalist' moet je toch wat opofferen..
stan van houcke
laat één ding duidelijk zijn, in het zogenaamde democratische Spanje leidt een oproep tot een volksraadpleging tot maximaal 13 jaar gevangenisstraf. als dit geen juridisch fascisme is, wat is het dan wel? mijn vraag aan de figuur met de schuilnaam paleander is: welk argument heeft u om te suggereren dat deze dictatoriale daad oké is? mijn naam is stan van houcke,dus geen schuilnaam. in een democratie hoeft dat niet.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 oktober 2019
Catalonië en Madrid